Hlavní obsah

Starostové se rozešli s TOP 09, Gazdík skončí ve vedení Sněmovny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Hnutí STAN se podle očekávání rozešlo s TOP 09. Zástupci hnutí v úterý večer sdělili lídrům TOP 09, že nechtějí prodloužit smlouvu, podle které v minulosti kandidovali ve sněmovních volbách na společné kandidátce. Šéf Starostů Petr Gazdík zřejmě skončí jako místopředseda Sněmovny.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Miroslav Kalousek s Petrem Gazdíkem.

Článek

Podle šéfa TOP 09 Miroslava Kalouska se obě partaje domluvily na klidném rozchodu.

„Starostové a nezávislí nám přišli říci, že pro ně není představitelná situace, že by pokračovali ve společném bloku pouze s TOP 09. Nás to mrzí. Naším zájmem bylo pokračovat,“ řekl po jednání Kalousek.

Dodal, že do Vánoc chtějí vypořádat společné finance, a zároveň vyzvali šéfa STAN Petra Gazdíka, aby rezignoval na funkci místopředsedy Sněmovny, na kterou ho nominovala TOP 09.

„Bez naplnění této podmínky nehodlá TOP 09 řešit další vypořádávání ze smlouvy. O tomto požadavku, který STAN vnímá jako ultimátum, bude ve čtvrtek jednat předsednictvo hnutí STAN,“ uvedlo hnutí STAN v tiskové zprávě.

Gazdík uvedl, že na funkci nelpí a uvolní ji. „Součástí vyrovnání je žádost TOP 09, abych uvolnil pozici místopředsedy Sněmovny, protože bychom se mohli stát ve volbách konkurenty,“ poznamenal Gazdík.

Možná spolupráce v budoucnu

V prohlášení STAN uvedli, že vedení hnutí si dosavadní spolupráce cení a podotýkají, že „k jejím úspěchům bezesporu přispěly obě strany“.

„Zároveň je hnutí STAN v perspektivě parlamentních voleb v roce 2017 připraveno jednat o předvolební spolupráci se širším spektrem volebních subjektů, včetně dosavadních partnerů, se kterými šlo do regionálních voleb.“

Vyloučená tedy ani spolupráce s Top 09. „Ale to je na dalším vyjednávání,“ uvedl Gazdík.

Podle informací Práva navrhne TOP 09 na uvolněnou pozici místopředsedy Sněmovny svého prvního místopředsedu Marka Ženíška.

Reklama

Výběr článků

Načítám