Hlavní obsah

Babiš nehraje fér a chce nás zničit, napsal šéf ČSSD

Právo, dan, rsk

Za nezdarem ČSSD stojí především Andrej Babiš a jeho mediálně mocenské impérium, nikoli kvalita programu soc. dem. a schopnosti ho prosazovat. I takový vzkaz poslal spolustraníkům Bohuslav Sobotka.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka a ministr financí Andrej Babiš

Článek

„Naším hlavním konkurentem není rovnocenná politická strana, ale mediálně průmyslový konglomerát s obrovskými penězi, oddanými zaměstnanci a nekonečným mediálním vlivem,“ napsal Sobotka s tím, že politická konkurence si libuje v silovém způsobu nekorektního boje, zatímco ČSSD nechtěla okopávat kotníky a sázela na pozitivní přístup.

„Především miliardář Babiš čím dál agresivněji vykrádá a přivlastňuje si naše témata a své neúspěchy připisuje nám. Vede proti nám tvrdou dehonestující kampaň, za pomoci svých médií ji předkládá veřejnosti a devastuje obraz nejen soc. dem., ale i celé politické kultury v naší zemi,“ zaútočil Sobotka na ministra financí.

Podle premiéra hejtmani ČSSD čelili v Babišových médiích dlouhodobým lživým útokům v duchu hesla všichni kradou nebo prošustrovali jste peníze. Babiš podle Sobotky sleduje jedno téma: „Je jím snaha zničit sociální demokracii jako poslední silnou tradiční politickou stranu v demokratické ČR.“

Rozumím tomu, proč chce svůj tým měnit.
ministr financí Andrej Babiš (ANO)

Premiér v souvislosti s avizovanými změnami ve vládě napsal, že i ANO a lidovci by mohli některé ministry vyměnit. „Je to i příležitost pro naše koaliční partnery, aby se zamysleli, jestli tým, který je reprezentuje ve vládě, je to nejlepší, co mají k dispozici,“ uvedl.

My nevyměníme nikoho, zaznělo z koalice

Babiš reagoval, že ani sám Sobotka nemůže věřit všemu, co v dopise napsal. Žádné změny nechystá. „Ale rozumím tomu, proč chce svůj tým měnit,“ řekl Právu.

Ani šéf lidovců a vicepremiér Pavel Bělobrádek nevidí důvod měnit kohokoli ve vládě. „Je to zcela v režii soc. dem. Já o něčem podobném neuvažuji. Zatím,“ řekl Právu. [celá zpráva]

Bělobrádek dodal, že netouží ani po změně resortů. „To by se musela měnit koaliční smlouva. Diskutovat se dá o lecčem. Pro nás je to složení komfortní. Pokud si budou chtít měnit něco jiné strany, tak je to možné. Když bude nejhůře, tak bych vzal ministerstvo financí,“ řekl v nadsázce.

Podle předsedy ODS Petra Fialy by měl Sobotka podat demisi celé vlády. „Pan premiér by udělal nejlépe, kdyby tuto socialisticko-populistickou vládu rozpustil co nejdříve celou. Tím by nejvíce prospěl celé zemi,“ napsal na sociální síť. [celá zpráva]

Předseda Starostů a nezávislých Petr Gazdík by nebyl tak razantní. Zbavil by se Jiřího Dienstbiera a Jana Mládka. Premiérovo rozhodnutí však vidí spíše jako zahájení kampaně před sněmovními volbami na podzim 2017. „Od nových ministrů se koncepční nápady moc čekat nedají. Ale snad je to i výraz sebereflexe pana premiéra,“ řekl Gazdík Novinkám.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám