Hlavní obsah

Styďte se! Zeman plísnil ČT za údajnou provokaci vůči první dámě

Novinky, jas
Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman v pátek na závěr návštěvy Moravskoslezského kraje odsoudil jednání redaktorů České televize (ČT), kteří si v Divadle Petra Bezruče v Ostravě rezervovali místa na představení Spalovač mrtvol, které chtěla navštívit i choť prezidenta. Měli se údajně podílet na připravené provokaci. Televize i divadlo interpretaci hlavy státu odmítly. V divadle prý chtěla ČT natáčet kulturní pořad.

Závěr TK Miloše Zemana na konci jeho návštěvy Moravskoslezského kraje Video: Česká televize ČT24

 
Článek

S kritikou přišel nejdříve končící hejtman Moravskoslezského kraje Miroslav Novák (ČSSD), když na tiskové konferenci na závěr prezidentské návštěvy kraje mluvil o tom, že je za „hranou běžného a slušného chování“, když se zatahují rodinní příslušníci do politických sporů.

Popsal, že manželka prezidenta Ivana Zemanová chtěla ve středu v Divadle Petra Bezruče navštívit představení Spalovač mrtvol, nakonec tam však nešla kvůli „signálům“, že se v divadle chystá provokace proti jejímu manželovi.

Důkazem měla být tibetská vlajka pověšená na divadle nebo připravená petice.

„A kdyby jenom to, součástí této expozice a tohohle v uvozovkách divadla v divadle se měla stát i Česká televize. Máme zdokumentováno, že za místy paní Zemanové, byly rezervace na jména redaktorů České televize, byly připraveny směrové mikrofony a očekávalo se, jak bude paní Zemanová reagovat na tuto provokaci,“ uvedl Novák.

Toho pak podpořil i prezident Miloš Zeman. „Že je to hloupé, že je to podlé a že je to ubohé, to už řekl pan hejtman,” řekl Zeman. „Styďte se,“ poznamenal pak na adresu údajných provokatérů, zatímco pracovníci kanceláře rozdávali novinářům fotodokumentaci, která má údajnou provokaci dokazovat.

„Důkaz místo slibů. Česká televize měla připravena místa v Divadle Petra Bezruče za paní Ivanou Zemanovou,“ zveřejnil pak snímky na Twitteru hradní mluvčí Jiří Ovčáček.

Vlajka je na divadle od 28. října

Divadlo i televize slova o provokaci odmítají. Manažer ostravského Divadla Petra Bezruče Tomáš Suchánek pro Právo uvedl, že tibetská vlajka vlála na divadle od 28. října.

„A visí tam doteď. Nevím, jestli to spojovat nebo ne s návštěvou paní Zemanové, to si musí každý posoudit. Myslím si, že ve chvíli, kdy se tyto vlajky začaly objevovat na vysokých školách a dalších divadlech v republice, tak jsme učinili tento postoj, protože ho zastáváme. A co se týká kamer a mikrofonů, nejen paní Zemanová měla být hostem představení Spalovač mrtvol, ale také Česká televize, která natáčela toto představení do svého pořadu Divadlo žije. Byli ohlášeni ještě před paní Zemanovou, nemá to absolutně nic společného s tímhletím. Zůstává mi rozum stát nad tím, co se teď řeší. A co se týká nějaké provokace, o tom nevím zhola nic,“ poukázal Suchánek.

A podobně reagovala i Česká televize. „Interpretace událostí z Divadla Petra Bezruče, která dnes zazněla na tiskové konferenci z úst hejtmana Miroslava Nováka, je mylná,“ uvedla mluvčí ČT Alžběta Plívová, která potvrdila Suchánkova slova o natáčení kulturního pořadu.

O tom, že se představení má účastnit i první dáma, se prý štáb dozvěděl až v den natáčení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám