Hlavní obsah

Kuřárny v hospodách ne. Sněmovní výbor odmítl změkčení protikuřáckého zákona

Novinky, Barbora Zpěváčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Zákon, který chce zakázat kouření v restauracích, úspěšně míří do finále, radoval se ve čtvrtek ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD). Sněmovní výbor pro zdravotnictví totiž odmítl jakékoli změkčení normy.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD)

Článek

Výbor ve čtvrtek hlasoval o pozměňovacích návrzích. Žádný z těch, který by „protikuřák“ zmírnil, Sněmovně poslanci nedoporučili přijmout.

Neprošel tak ani nejvíce diskutovaný návrh Marka Bendy (ODS), že by v restauracích mohly vzniknout takzvané kuřárny, ve kterých by se nepodávalo jídlo.

Ukazuje se, že vládní koalice má dohodu, a ta funguje. Nad ničím se nepřemýšlí, návrhy nejsou posuzovány věcně
Marek Benda (ODS)

Benda neuspěl ani s tím, aby bylo možné ponechat kuřácké prostory v kinech, divadlech, výstavních a koncertních síních nebo ve sportovních halách, a poslanci ze zdravotního výboru nesouhlasili ani s jeho návrhem na zrušení některých sankcí za porušení zákona.

„Ukazuje se, že vládní koalice má dohodu, a ta funguje. Nad ničím se nepřemýšlí, návrhy nejsou posuzovány věcně,“ komentoval po jednání Benda. Dodal, že sankce jsou tak drastické, že pro někoho mohou být až likvidační.

„Pokládám obecně za chybu vytlačit kuřáky na ulici. Je to velmi nepraktické řešení,“ řekl Novinkám a šel si zapálit cigaretu na nádvoří Sněmovny.

S pozměňovacím návrhem neuspěl ani komunista Jan Klán, který chtěl, aby si provozovatelé menších hospod mohli sami vybrat, jestli bude jejich podnik kuřácký, či nekuřácký.

Nealko levnější než alko

Vládní předloha kromě úplného zákazu kouření v restauracích také stanoví, že hostinští budou muset nabízet jeden nealkoholický nápoj levněji než alkoholický. To se nelíbilo poslanci Radku Vondráčkovi (ANO).

Podle něj se stane pouze to, že restaurace, které nabízely kohoutkovou vodu zdarma, ji zpoplatní. Chtěl proto úpravu ze zákona vyjmout, jeho návrh však o jediný hlas neprošel.

Myslím, že po tomto jednání můžeme říci, že protikuřácký zákon míří úspěšně do finále,“ dodal... Očekávám, že tentokrát projde bez karambolů
Svatopluk Němeček (ČSSD), ministr zdravotnictví

Z výsledků čtvrteční schůze výboru se radoval ministr zdravotnictví Němeček. „Zdravotní výbor jako garanční výbor podporuje znění protikuřáckého zákona tak, jak jsme ho předložili v rámci dohody koaličních stran. Pro mě je to dobrý signál,“ komentoval.

„Myslím, že po tomto jednání můžeme říci, že protikuřácký zákon míří úspěšně do finále,“ dodal. Sněmovna by ho podle Němečka mohla schválit do konce roku. „Očekávám, že tentokrát projde bez karambolů,“ zdůraznil ministr.

Dolní parlamentní komoru čeká hlasování o zákoně v posledním závěrečném čtení. Poté normu posoudí Senát a k podpisu ji dostane prezident.

Norma už jednou neprošla

Zákaz cigaret v hospodách už Sněmovnou málem prošel v květnu. Nakonec však norma spadla ze stolu kvůli chybějícím hlasům poslanců z hnutí ANO. Vadilo jim, že byl přijat Bendův pozměňovací návrh, díky němuž by mohly vzniknout kuřárny.

Koaliční strany se poté začaly obviňovat ze zlobbování tabákovým průmyslem. Kabinet celou věc uhasil „vládním reparátem“ a Němeček předložil nový zákon.

Vláda chtěla, aby Sněmovna v září novelu schválila ve zrychleném čtení podle paragrafu 90, tedy už v prvním čtení. Plán koalice ale překazily opoziční TOP 09 a ODS, které použily veto. Vadilo jim, že by poslanci nemohli předložit žádné pozměňovací návrhy.

Reklama

Výběr článků

Načítám