Hlavní obsah

Zeman poprvé o kauze Brady: Nenechám se vydírat, Herman je lhář

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman označil ministra kultury Daniela Hermana za lháře a dodal, že se nenechá vydírat příbuzenskými vztahy žádného člena vlády. Prezident se tak v rozhovoru pro časopis Týden poprvé vyjádřil ke kauze neudělení vyznamenání Jiřímu Bradymu.

Foto: Petr Horník, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

Ministr uvedl, že prezident podmínil ocenění Bradyho, který je Hermanovým strýcem, tím, že se ministr nesetká s dalajlamou. Tuto podmínku měl podle Hermana Zeman formulovat při akci na slovenské ambasádě.

„Nic takového samozřejmě nezaznělo. Toto nařčení bylo vyvráceno třemi svědky, které si sám pan Herman vybral. To znamená slovenským velvyslancem Petrem Weissem, ministrem průmyslu Janem Mládkem a ministrem dopravy Danem Ťokem. Nehledě na to, že tam byli ještě další dva: Jiří Ovčáček a já,” uvedl v rozhovoru Zeman.

Hermanovo tvrzení nepotvrdili, ale ani nevyvrátili

Ťok ani Mládek ovšem tvrzení svého vládního kolegy Hermana výslovně nevyvrátili. Oba shodně uvedli, že rozhovor mezi Zemanem a Hermanem zaznamenali, ale jeho obsah neposlouchali. [celá zpráva]

Slovenská ambasáda vydala prohlášení, že velvyslanec Petr Weiss nebyl svědkem rozhovoru Zemana s Hermanem, v němž by se hovořilo o dalajlamovi či udělování vyznamenání. [celá zpráva]

Podle prezidentovy interpretace však byl ministr kultury „třemi svědky usvědčen ze lži”.

Herman si za svými slovy stojí

Ministr Herman nicméně trvá na svém. „Mohu jenom zopakovat to, co jsem řekl. 8. září na slovenském velvyslanectví jsem se setkal s prezidentem Milošem Zemanem. Pan prezident podmínil udělení vyznamenání panu Jiřímu Bradymu mým nesetkáním s jeho svatostí dalajlamou,” uvedl.

„To se stalo a na tom se nic nemění,” uzavřel reakci na prezidentovo prohlášení.

Anketa

Ministři Ťok a Mládek řekli, že hovor Hermana se Zemanem neslyšeli. Může tedy prezident říci, že obsah hovoru "vyvrátili"?
Ano
26,7 %
Ne
73,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 8854 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám