Hlavní obsah

Dodržte slovo, reaguje Peking na prohlášení českých ústavních činitelů

– Peking • Aktualizováno

Prohlášení čtyř nejvyšších ústavních činitelů České republiky z minulého týdne o vztazích s Pekingem po návštěvě dalajlamy, které řada lidí kritizovala pro jeho podřízený tón, bere Čína na vědomí, prohlásil v úterý mluvčí čínského ministerstva zahraničí Lu Kchang na tiskové konferenci. Řekl, že Peking si cení závazků, které z toho vyplývají, a čeká, že Češi dodrží slovo. Podle jiného překladu má ČR sladit slova s činy.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Čínský prezident Si Ťin-pching a jeho český protějšek Miloš Zeman

Článek

Lu tak reagoval na prohlášení českého prezidenta, předsedů obou komor parlamentu a premiéra, kteří se společně distancovali od návštěvy tibetského duchovního vůdce dalajlamy v Česku. Konkrétně reagovali na dalajlamovo setkání s některými politiky, včetně členů vlády a parlamentu.

Podobného ujištění se Číně dostalo i ze Slovenska, kde se s dalajlamou sešel tamější prezident Andrej Kiska.

"Čína doufá, že příslušné země budou dodržovat politiku jedné Číny a opatrně zacházet s otázkami týkajícími se Tibetu, aby byl zajištěn zdravý vývoj bilaterálních vztahů," prohlásil Lu.

Doufáme, že slova doplníte činy

"Čína vzala na vědomí společné prohlášení vydané českým prezidentem, premiérem a oběma parlamentními předsedy, které zdůraznilo, že (tato) země EU respektuje svrchovanost a územní celistvost Číny, uznává Tibet jako součást Číny a že individuální chování některých českých politiků nepředstavuje změnu oficiální politiky České republiky," pokračoval Lu.

"Čína si cení takovýchto závazků a doufá, že příslušné země dodrží své sliby, dodrží politiku jedné Číny, plně pochopí a budou respektovat základní zájmy a hluboké obavy Číny a budou se zabývat s opatrností otázkami souvisejícími s Tibetem s cílem zajistit zdravý a stabilní rozvoj bilaterálních vztahů," upozornil rovněž čínský mluvčí.

Původní překlad, který přinesl web China.org, hovořil o tom, že příslušné země mají „sladit svá slova s činy”.

Čína je proti kontaktům kohokoli s dalajlamou

Doplnil, že "Čína se rozhodně staví proti jakýmkoli formám kontaktu mezi činiteli jakékoli země a 14. dalajlamou".

V Praze se dalajlama minulý týden sešel s ministrem kultury Danielem Hermanem a s některými členy Poslanecké sněmovny a Senátu.

Prezident Miloš Zeman, šéfové obou komor parlamentu Milan Štěch a Jan Hamáček a premiér Bohuslav Sobotka ve svém prohlášení zdůraznili, že Česko "při naplňování své dlouhodobé politiky vůči Čínské lidové republice vychází z principů strategického partnerství mezi oběma zeměmi a ze vzájemného respektu ke svrchovanosti a územní celistvosti Čínské lidové republiky, jejíž je Tibet součástí". Stručný dokument rovněž obsahuje ujištění, že "osobní aktivity některých českých politiků nejsou výrazem změny oficiální politiky České republiky".

Řada lidí toto prohlášení kritizovala jako zbytečně podlézavé a pro Českou republiku ponižující.

Peking pokládá 80letého dalajlamu, který je držitelem Nobelovy ceny za mír, za separatistu prosazujícího nezávislost Tibetu. Tuto oblast čínská armáda obsadila v roce 1950.

Anketa

Souhlasíte s prohlášením ústavních činitelů ujišťujícím Peking o českém respektu k celistvosti Číny?
Ano
20,7 %
Ne
79,3 %
Celkem hlasovalo 20160 čtenářů.

Související téma:

Foto: Kim Kyung-hoon, Reuters

Ilustrační foto

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám