Hlavní obsah

Sobotka ocení Bradyho. Dostane pamětní medaili Karla Kramáře

Novinky, Barbora Zpěváčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Jiří Brady dostane ocenění od premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD). Mluvčí vlády Martin Ayrer Novinkám sdělil, že předseda kabinetu Bradymu udělí medaili Karla Kramáře.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka

Článek

„Rozhodl jsem se symbolicky ocenit pana Jiřího Bradyho a udělit mu pamětní medaili Karla Kramáře jako ocenění jeho celoživotního úsilí o obranu lidských práv, svobod a obhajování humanistických a demokratických principů. Občanů s podobným životním osudem a odvahou si musíme vážit,“ řekl Novinkám Sobotka.

V posledních dnech se na něj prý obrátila řada lidí, kteří Bradymu vyjádřili podporu a doporučili ho nějakou formou symbolicky ocenit. Starosta Nového Města na Moravě, odkud Brady pochází, mu zaslal návrh, aby mu udělil pamětní medaili Karla Kramáře.

„Jsem přesvědčen, že pan Brady si ocenění zaslouží, ať už za sílu a odvahu, se kterou dokázal přežít holokaust, ale i za svou osvětovou a akademickou činnost, kdy své zkušenosti předává veřejnosti, aby společnost varoval před návratem totalitních systémů,“ konstatoval premiér.

Kdo vyznamená Bradyho
Poslanecká sněmovna pamětní medailí a pamětním listem
Premiér pamětní medailí Karla Kramáře
Primátorka Prahy Klíčem od obce pražské
Město Brno pamětním listem
Univerzita Palackého v Olomouci pamětní medailí

Ocenění od Sněmovny i univerzity

S Bradym se prý setkal před dvěma lety osobně v USA, kde spolu navštívili Americké muzeum holokaustu ve Washingtonu. „Pan Brady mi zde líčil své tragické zkušenosti s nacistickou mašinérií smrti, která zabila milióny lidí včetně členů jeho rodiny,“ popsal Sobotka.

To, že Brady nedostane 28. října vyznamenání od prezidenta Miloše Zemana, pokládá Sobotka za krajně nešťastné.

Brady se kromě toho dočká také ocenění od Palackého univerzity, ale také od Poslanecké sněmovny. Osmaosmdesátiletý Brady také od pražské primátorky Adriany Krnáčové (ANO) převezme Klíč od obce pražské.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám