Hlavní obsah

Sněmovna poslala do závěrečného čtení protikuřácký zákon

– Praha • Aktualizováno
Novinky, zpe

Sněmovna v úterý poslala do třetího čtení zákon, který by mohl zakázat kouření v restauracích. Poslanci k novele zákona z pera ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka (ČSSD) načetli řadu pozměňovacích návrhů. Projednávání jsme sledovali on-line.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček

Článek

On-line přenos z jednání skončil, děkujeme za pozornost.

16:15 - Poslanci poslali novelu zákona, která by zakázala kouření v restauracích, do třetího čtení.

16:05 - Ač se jedná o vládní reparát, moc členů kabinetu do Sněmovny nedorazilo.

Foto: Milan Malíček, Právo

Poloprázdné ministerská lavice.

15:51 - Marek Benda z ODS před poslanci hájí svůj návrh, který by zavedl kuřárny. V restauracích a dalších prostorách by podle něj měl být stavebně oddělený prostor pro kuřáky.

„Bylo by jen na majiteli, jestli by takový prostor vznikl. Majitel by zajistil, že v prostoru nebudou podávány pokrmy. Mohou si je tam donést zákazníci,“ citoval ze svého pozměňovacího návrhu. Prostor by mohl zaujímat maximálně 25 procent z celkové rozlohy provozovny.

15:35 - Stát nemůže regulovat úplně všechno, uvedl v reakci na jednoho z předřečníků poslanec ODS Ivan Adamec. Připomněl, že by si majitelé podniků měli možnost vybrat, zda se v jejich provozovně bude kouřit. „Zakážeme i alkohol?” tázal se řečnicky.

15:27 - Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) při projednávání potahoval z elektronické cigarety.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) ve Sněmovně při projednávání protikuřáckého zákona.

15:15 – K pultíku si stoupl poslanec Roman Kostřica z TOP 09 a představuje svoje pozměňovací návrhy. Sněmovna by podle něj měla například kývnout na zákaz kouření v automobilech s dětmi. Jako příklad, kde takové nařízení platí, uvedl Francii, Kanadu či Austrálii.

15:04 – Poslanec Klán pokračuje ve svém projevu. „Zakázané ovoce nejvíce chutná. Nepopírám, že kouření škodí zdraví. Ale dívám se na to z hlediska regulací. Bude se to míjet účinkem,“ konstatoval.

14:50 – Slovo si vzal poslanec KSČM Jan Klán. Apeloval na své kolegy, že by měli jít cestou částečné regulace. „Úplný zákaz povede k tomu, že se to na malých vesnicích stejně nebude dodržovat. Kdo by to tam kontroloval?” ptal se.

14:39 – Novelu představil předkladatel – ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček. „Je to asi jeden z nejdokonalejších zákonů, který tady je,“ prohlásil s tím, že na plénu už novelu obhajuje popáté. Předkládaný návrh zákona podle něj odpovídá většinovému názoru poslanců.

14:32 – Poslanci začali projednávání zákona. Schůze sice začíná ve dvě hodiny odpoledne, dříve se ale k bodu nedostali, protože nejdříve řešili program jednání.

Sněmovna už o zákazu kouření jednala v květnu. Vypadalo to, že normu schválí, nakonec ale neprošla kvůli chybějícím hlasům poslanců z hnutí ANO. Vadilo jim, že byl přijat pozměňovací návrh poslance Marka Bendy (ODS), díky němuž by mohly v restauracích vzniknout takzvané kuřárny.

Koaliční strany se poté začaly obviňovat ze zlobbování tabákovým průmyslem. Kabinet celou věc uhasil „vládním reparátem”. Němeček předložil nový zákon, do kterého jsou už zapracovány dříve přijaté pozměňovací návrhy – kromě toho o kuřárnách.

Vláda chtěla, aby Sněmovna v září novelu schválila ve zrychleném čtení podle paragrafu 90, tedy už v prvním čtení. Plán koalice ale překazily opoziční TOP 09 a ODS, které použily veto. Vadilo jim, že by poslanci nemohli předložit žádné pozměňovací návrhy.

Reklama

Výběr článků

Načítám