Hlavní obsah

Úředníci budou moci k lidem domů. Kontroly kotlů prošly Senátem

Novinky, zpe
Praha
Aktualizováno

Úřady budou moci kontrolovat, čím lidé doma topí v kotlích. Novelu zákona o ochraně ovzduší ve středu schválil Senát. Normu teď musí už jen podepsat prezident Miloš Zeman.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Proti novele dlouhodobě brojí pravicová opozice. Upozorňuje na to, že se prolamuje domovní svoboda. ODS se dokonce spolu s TOP 09 obrací na Ústavní soud. [celá zpráva]

„Novela zákona ochraně ovzduší znamená úlevu tisícům obyvatel ČR, žijícím v bezprostřední blízkosti těch, kteří zamořují své okolí, naše ovzduší a zejména dýchací soustavy svých sousedů prachem a rakovinotvornými látkami,” reagoval na souhlas Senátu ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). Podle něj kontroly nebudou znamenat násilné vlamování se do domácností a budou probíhat dle platného zákona o kontrole.

Podle Brabce podmínkou kontrol je, že v případě důvodného podezření bude potenciální porušovatel zákona předem upozorněn obcí s rozšířenou působností na možné porušování zákona o ochraně ovzduší a teprve v případě, že nedojde k nápravě, bude moci proběhnout kontrola.

Pokuta až 50 tisíc

„Kontrolor přitom nevstoupí jinam, než ke kotelně a skladu paliva, kde bude moci odběrem popela zajistit důkazy, které by obstály ve správním řízení,” dodal Brabec.

Novela stanoví, že úředník bude moci přijít zkontrolovat, zda majitel obydlí nespaluje odpady a nebezpečné látky. Pokud se podezření na porušení zákona objeví opakovaně, úředníci nejprve majitele písemně vyzvou, aby zjednal nápravu. Když tak neučiní, budou k němu moci přijít na kontrolu.

Lidem, kteří by úředníky domů nepustili, bude hrozit postih až 50 tisíc korun. Kontroly by tak mohly začít fungovat od Nového roku.

Anketa

Souhlasíte s kontrolou kotlů v domácnostech?
Ano
23,1 %
Ne
76,9 %
Celkem hlasovalo 10592 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám