Hlavní obsah

Prohlášení o Číně, které nadzvedlo půl republiky, připravil Zaorálek

Novinky, zpe
Praha
Aktualizováno

Usnesení, ve kterém prezident, předseda vlády a šéfové obou komor parlamentu vyzdvihovali české vztahy s Čínou, připravil ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD). Novinkám to sdělil premiér a šéf soc. dem. Bohuslav Sobotka. Prohlášení vyvolalo vlnu nevole.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek (ČSSD)

Článek

„Jsme díkybohu svobodná a demokratická země a každý se může scházet, s kým uzná za vhodné. Stejně tak mají i ústavní činitelé právo se jasně vyjádřit k zahraniční politice státu, za kterou nesou odpovědnost. Toto právo jsem využil a připojil svůj podpis k prohlášení, které připravil ministr zahraničí a které odpovídá pozici vlády,“ odpověděl Sobotka Novinkám na dotaz, co říká na kritiku, která se na něj snesla po vydání prohlášení.

BEZ KOMENTÁŘE: Na Hradčanském náměstí vítají příznivci dalajlamuVideo: Novinky

Že byl text připraven na resortu zahraničí, potvrdil i předseda Sněmovny Jan Hamáček. „Dotčený text byl připraven na MZV,“ řekl. Stejně jako Sobotka zopakoval, že text odpovídá pozici vlády a shodné pozici nejvyšších ústavních činitelů.

Prezident Miloš Zeman, premiér Sobotka, šéf dolní komory parlamentu Hamáček a předseda Senátu Milan Štěch se v úterý večer v usnesení distancovali od schůzky lidoveckého ministra kultury Daniela Hermana s tibetským duchovním vůdcem dalajlamou.

Univerzity vyvěsily vlajky

V prohlášení stojí, že „Česká republika vychází vůči Čínské lidové republice z principů strategického partnerství mezi oběma zeměmi a ze vzájemného respektu ke svrchovanosti a územní celistvosti Čínské lidové republiky, jejíž je Tibet součástí“.

Vztahy obou zemí a jejich rozvoj v posledních letech považují „za velmi přínosné a užitečné pro obě strany a jsme přesvědčeni o tom, že je v zájmu České republiky tyto vztahy i nadále intenzivně rozvíjet“.

Za prohlášení se na ústavní činitele snesla vlna kritiky od ostatních politiků, ale také od akademické obce. Některé české univerzity ve středu před polednem vyvěsily tibetské vlajky.

Důležité jsou podpisy nejvyšších ústavních činitelů pod tímto prohlášením.
Lubomír Zaorálek (ČSSD), ministr zahraničí

Šéf české diplomacie Zaorálek uvedl, že pokud jde o zahraničně-politická témata, tak jeho resort připravuje podklady pro jiné státní instituce, jako je Úřad vlády nebo Kancelář prezidenta republiky, téměř vždy.

Související téma:

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek

„Bylo tomu tak i v případě společného prohlášení čtyř nejvyšších ústavních činitelů České republiky k Čínské lidové republice. Včera vydané prohlášení pouze opakuje základní principy česko-čínského strategického partnerství. Důležité jsou podpisy nejvyšších ústavních činitelů pod tímto prohlášením, které tyto principy strategického partnerství stvrdily,” uvedl ministr zahraničí.

Výběr článků

Načítám