Hlavní obsah

Vláda odmítla návrh na znárodnění majetku Zdeňka Bakaly

Novinky, sir

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Vláda zamítla návrh poslanců na znárodnění majetku podnikatele Zdeňka Bakaly, bývalého spolumajitele černouhelné OKD. Pokud by ke znárodnění došlo, bylo by prý rozhodnutí kabinetu v rozporu s principy demokratického státu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Zdeněk Bakala

Článek

„Tento návrh zákona zpochybňuje dělbu moci ve státu. Parlament by tak nahradil moc soudní, a navíc by byla porušena Listina základních práv a svobod. Rozhodování přísluší nezávislým soudům, ani vláda ani parlament do toho nemohou zasahovat,” řekl ministr pro lidská práva a rovné příležitosti Jiří Dienstbier.

Návrh na vyvlastnění majetku miliardáře Zdeňka Bakaly předložili vládě poslanci hnutí Úsvit. Chtěli tak zmírnit údajné křivdy, ke kterým došlo při privatizaci podílu státu v podniku OKD.

Zdeněk Bakala spoluvlastnil společnost New World Resources (NWR), majitele černouhelné firmy OKD, která dluží přes 17 miliard korun. Společnost na sebe v květnu podala insolvenční návrh. Nedokázala totiž splácet závazky a její majetek nedosahuje ani sedmi miliard korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám