Hlavní obsah

Babiš: Úspěch to není, radost ze tří senátorů ale mám i tak

Právo, Novinky, rsk, zpe
Praha

Ze tří senátorů mám sice radost, ale výsledek by neoznačil za úspěch. Tak o výsledku voleb do horní komory mluvil v sobotu předseda ANO a ministr financí Andrej Babiš. Původně si myslel, že v druhém kole senátních voleb uspěje minimálně pět kandidátů.

V senátních volbách nebýváme úspěšní, přiznal BabišVideo: Václav Toman, Novinky

 
Článek

„Ve volbách do Senátu jsme tradičně málo úspěšní, hnutí musí přemýšlet o tom, koho oslovuje. Senát je více o osobnostech. Jsem rád za tři mandáty, v souboji s těžkými soupeři to považuji za úspěch,“ řekl novinářům Babiš s tím, že ho mrzí, že se do horní komory neprobojovala poslankyně a exministryně spravedlnosti Válková i poslanec a letecký záchranář Milan Brázdil.

Babiš nechtěl spekulovat o tom, jestli jeho ANO bude chtít v Senátu obsadit také funkci místopředsedy. „Vůbec jsem o tom nepřemýšlel, je to na našich lidech, jak se domluví mezi sebou a jaká bude situace v Senátu. Prioritou je, jak bude vládní koalice v horní komoře fungovat,“ dodal.

Po pravdě jsem byl optimističtější
Jan Volný, místopředseda hnutí ANO

Místopředseda ANO Jan Volný ještě v sobotu dopoledne hýřil optimismem a říkal, že za úspěch by považoval 10 mandátů. „Po pravdě jsem byl optimističtější. Možná jsme si mysleli, že by jich mohlo být víc z těch 14, ale už čtrnáct ve druhém kole je velký úspěch,“ komentoval odpoledne.

Hnutí podle Volného uškodila nízká volební účast. „Máme velké množství sympatizantů, ale není to ta ortodoxní základna, která jde vždy k urnám,“ míní.

Babišovci nyní budou podle Volného usilovat o místo ve vedení horní komory. „Jedno místo se tam teď uvolnilo. Předpokládám, že náš senátorský klub se usnese, že bude usilovat, abychom měli místopředsedu,“ řekl. Konkrétní jméno, kdo by měl post obsadit, ale nesdělil.

„Mládkův výkřik do tmy“

Babiš v odpovědi na dotaz, zda by měl rezignovat ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek uvedl, že to je záležitost ČSSD. „Bylo to klasické vyhlášení a klasická odpověď. To jsou výkřiky do tmy,“ podotkl lídr ANO.

Jaroslav Větrovský slavil vítězství v senátních volbách ve volebním štábu ANO na ChodověVideo: Václav Toman, Novinky

Novopečený senátor z Táborska Jaroslav Větrovský, který porazil Mládka,  poděkoval voličům. Podle svých slov věří, že se v horní komoře podaří vytvořit pracovitý a homogenní klub.

Další nový zákonodárce babišovců a chirurg Ladislav Václavek z Bruntálska zase podotkl, že je před senátory hodně práce. „A to nejen v oblasti zdravotnictví,“ řekl.

Reklama

Výběr článků

Načítám