Hlavní obsah

Tiso: Co domluví za středočeskou TOP 09 Marek, jako by nebylo

Právo, Novinky, Radek Plavecký

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ani během pátku neustaly debaty ohledně rozkolu ve středočeské TOP 09. Krajský výbor strany sice posvětil odchod lídra Petra Tisa z vyjednávání o tvořící se čtyřkoalici ANO, STAN, ODS a TOP 09, rebelující zastupitelé v čele s místopředsedou krajské organizace Danielem Markem však trvají na tom, že budou koalici podporovat. Nebudou však prý jednat jménem TOP 09.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Místopředseda středočeské TOP 09 Daniel Marek

Článek

Tiso ve čtvrtek oznámil, že jednání o koalici s účastí TOP 09 končí. „Mám už třikrát krajskými orgány posvěcené, že jsme jednali správně. TOP 09 ukončila jednání o této koalici. Explicitně zaznělo, že pan Marek nebo kdokoli jiný není vyjednavač a nemá právo za stranu jednat,“ řekl Právu Tiso.

Všechny tři zastupitele TOP 09, kteří chtěli v čele s Markem v jednání o koalici pokračovat, vyzvalo vedení ke spolupráci a nabídlo smazání čtvrtečních událostí, pokud budou poslušní a budou respektovat rozhodnutí strany.

„Pan Marek má ukončit své aktivity jménem TOP 09. Je to jeho svědomí, pokud se stane radním a hodí stranu přes palubu. Doufám, že to tak nedopadne. Spolupracovat s odpadlíky nebo přeběhlíky ušpiní i ANO nebo STAN. Být jimi, slušně bych pana Marka z jednání vyhodil,“ řekl Tiso.

Marek jedná dál

„Rozhodnutí krajského výboru bereme na vědomí, ale dál koalici podporujeme, v tom jsme konzistentní,“ řekl Právu Daniel Marek, jehož počínání a směřování ke čtyřkoalici prý podpořil i bývalý šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg.

„Stále jednáme s koaličními partnery, nyní jako většina zvolených zastupitelů za TOP 09, a věřím, že se všechno vyvine tak, že do koalice vstoupíme jako TOP 09. Pokud dospějeme ke koaliční smlouvě, podepisovali bychom ji všichni jmenovitě za jednotlivé zastupitele,“ objasnil Marek.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Lídr středočeské TOP 09 Petr Tiso

Marek jen sám za sebe, tvrdí lídr TOP 09

Podle Tisa nemá Marek mandát jednat za TOP 09. „Co pan Marek jménem TOP 09 domluví, jako by neexistovalo, je to v rozporu s naším rozhodnutím. Může jednat jen sám za sebe,“ dodal lídr TOP 09.

Foto: David Ryneš, Novinky

Výsledek krajských voleb ve Středočeském kraji

Marek již ve čtvrtek trval na tom, aby se utvořila široká koalice čtyř stran, a podporu mu vyjádřili i další dva zastupitelé (Milan Schweigstill a Michaela Vojtová), zatímco druzí dva (Petr Tiso a Jan Jakob) z jednání odešli.

V pátek ČTK uvedla, že tři z pěti středočeských zastupitelů trvají na tom, že budou podporovat koalici ANO, STAN a ODS. Nebudou prý však jednat jménem TOP 09.

Ve Středočeském kraji by mohla podle zatím posledních dohod vzniknout koalice ANO s hejtmankou Jaroslavou Pokornou Jermanovou, STAN a ODS. I bez třech zastupitelů TOP 09 by měla v 65členném zastupitelstvu pohodlnou většinu 41 hlasů.

Reklama

Související články

Výsledek voleb ve Středočeském kraji

Stejně jako v devíti dalších krajích, i ve Středočeském se na prvním místě ve volbách umístila strana ANO 2011 se ziskem 20,76 procent hlasů. Lídrem je...

Výběr článků

Načítám