Hlavní obsah

Šlachta má za sebou „konkurs“ na náměstka celníků, rozhodne ředitel

Právo, Jakub Troníček

Někdejší šéf protimafiánského policejního útvaru Robert Šlachta absolvoval ve čtvrtek pohovor před komisí v rámci výběrového řízení na post náměstka generálního ředitele Celní správy. Výkonem této funkce je zatím pověřen a šéf celníků Milan Poulíček na základě závěrů komise rozhodne, zda Šlachta povede pátrací sekci coby jeho zástupce tzv. oficiálně.

Foto: Petr Horník, Právo

Bývalý šéf ÚOOZ Robert Šlachta

Článek

Bývalý šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ), který od policie odešel kvůli nesouhlasu se sloučením „své“ jednotky s protikorupční policií, byl ve výběrovém řízení na post vlivného náměstka jediným uchazečem.

„Mohu pouze sdělit, že výběrová komise dospěla k závěru, který je k dispozici generálnímu řediteli,“ řekla k tomu Právu mluvčí Celní správy Hana Prudičová.

Doplnila v této souvislosti, že v šestičlenné komisi měla zastoupení samotná celní správa i policie, ale také odborové svazy a Poslanecká sněmovna.

Kritika odborů z UBS

Sám Šlachta na otázky Práva k průběhu řízení neodpověděl. Ještě před čtvrtečním pohovorem každopádně musel absolvovat testy nutné ke znovupřijetí do služebního poměru, a to včetně náročných psychotestů.

Možný nástup Šlachty do nejužšího vedení Celní správy už dříve kritizovali např. odboráři z Unie bezpečnostních složek (UBS). Podle nich by totiž měli dostat přednost samotní celníci a posléze lidé z jiných bezpečnostních sborů, zatímco výběr mezi civilisty by měl přijít na řadu až jako poslední možnost. Vedení Celní správy argumentovalo tím, že výběrové řízení bylo vypsáno již v lednu a kromě Šlachty se do něj za celou dobu nikdo nepřihlásil.

Reklama

Související články

Pokud Šlachta uspěje, čeká ho školní lavice

Pokud bývalý šéf policejní protimafiánské jednotky Robert Šlachta skutečně uspěje u nabízeného výběrového řízení na post náměstka Generálního ředitelství cel,...

Výběr článků

Načítám