Hlavní obsah

Placené volno na stonání by mělo zůstat benefitem, tvrdí Babiš

Novinky, sir

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pět dnů placeného volna na marodění, tzv. sick days, by mělo zůstat firemním benefitem. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) je po zhruba dvouhodinové schůzce s odbory neoblomný. Návrh odborů na uzákonění těchto dnů odmítá.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr financí Andrej Babiš

Článek

„Neměli bychom zaměstnavatelům všechno nařizovat. Je to na nich. Je to nějaký benefit. Prioritně je rozhodnutí na tripartitě,“ uvedl ministr financí Babiš.

Přesto odbory plánují s hnutím ANO další jednání. „Sick days by měly být dány zákonem pro všechny, protože drtivá většina zaměstnavatelů už tyto volné dny nabízí. Pro menšinu by to tedy neměl být problém,“ řekl předseda ČMKOS Josef Středula.

Ohledně zavedení dnů volna na stonání zatím neexistuje žádný návrh zákona. Předložit by ho mohlo ministerstvo práce a sociálních věcí. „Jsem připravená tento návrh připravit a předložit. Nejdříve ale o něm musím jednat se zaměstnavateli i s odbory,“ sdělila Novinkám ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD).

V případě čerpání těchto dnů by zaměstnanci dostávali plnou mzdu jako za běžnou dovolenou. Odbory požadují uzákonění pěti dnů, zaměstnavatelé se však přiklánějí k jednomu, maximálně třem dnům volna.

Reklama

Výběr článků

Načítám