Hlavní obsah

Lidem v Praze 3 vypadl dodavatel plynu. Zima jim nebude, slibuje správcovská firma

Právo, trj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Kvůli tomu, že Operátor trhu pozastavil činnost společnosti Česká energie, ocitla se řada domácností v Praze 3 bez dodavatele plynu. Zatímco u domácností nahradí firmu automaticky Pražská plynárenská, firmy mají situaci složitější.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Česká energie byla dodavatelem Správy majetkového portfolia Prahy 3, jejímž jediným akcionářem je žižkovská radnice a která spravuje hlavně obecní byty.

Správa portfolia se podle svého ředitele Karla Sommera stará o teplo pro 111 blokových a domovních kotelen čili pro tisíce bytů. Lidem by podle něj zima být neměla.

Sommer, který si jel v pátek situaci ověřit na Operátora trhu, Právu řekl, že Správa majetkového portfolia se pokusí situaci vyřešit co nejdříve, a to v krátkých zákonných lhůtách, tedy do pondělí. „Odběratelé to absolutně nepoznají,“ slíbil Sommer.

Firmy musejí jednat

Zákon mluví o chráněných a nechráněných odběratelích plynu. Chráněné jsou především domácnosti, které plyn odebírají přímo. Těm by už od pátku měla plyn místo České energie dodávat Pražská plynárenská.

„Chránění zákazníci se nemusejí ničeho obávat, závazky automaticky přebírá Pražská plynárenská jako dodavatel poslední instance v Praze,“ řekl Právu mluvčí Pražské plynárenské Miroslav Vránek.

Větší firmy čili nechránění zákazníci, mezi něž patří i Správa majetkového portfolia, si musejí samy zajistit jiného dodavatele. Pokud by to neučinily, plyn sice proudit nepřestane, ale půjde o černý odběr.

Podle Sommera se situace bude řešit promptně. Správa by mohla požádat Energetický regulační úřad, aby jí přidělil dodavatele poslední instance, Sommer si ale myslí, že to nebude nutné. „Troufám si říci, že ve lhůtě bude situace vyřešena,“ uvedl.

Podle něj by Správa majetkového portfolia mohla ještě na situaci vydělat. Ceny plynu jsou totiž nižší než loni, kdy akciová společnost Prahy 3 uzavřela smlouvu s Českou energií.

Problémy České energie

Operátor trhu ve čtvrtek oznámil, že pozastavil činnost České energie „z důvodu pozbytí možnosti dodávat plyn“. Určil, že jiný dodavatel má zákazníky zásobovat plynem od pondělní 6. hodiny ranní.

Už v úterý přišla Česká energie o smlouvu na elektřinu s ČEZ Distribuce. Zákazníky čeká rovněž změna dodavatele. Správa majetkového portfolia Prahy 3 elektřinu od České energie podle Sommera neodebírala.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám