Hlavní obsah

Lídr slovenské krajní pravice Kotleba vyzval Čechy k odchodu z EU

Právo, ape

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ústí nad Labem

Slovenský krajně pravicový předseda Banskobystrického samosprávného kraje a Lidové strany Naše Slovensko Marian Kotleba vyzval Čechy k vystoupení z Evropské unie. Prohlásil to ve středu na mítinku Dělnické strany sociální spravedlnosti v Ústí nad Labem.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Marián Kotleba na mítinku DSSS v Ústí nad Labem

Článek

„Evropská unie je potápějící se Titanik, který s sebou stáhne všechny, kteří včas nestihnou vystoupit. Ti, kteří odejdou jako první, budou v pohodě. Velká Británie už ví, o co jde. Ti, kteří půjdou jako poslední, ponesou všechny negativní následky,“ prohlásil Kotleba. Na Slovensku v létě spustil petici k referendu za vystoupení země z EU.

Srovnával také Českou a Slovenskou republiku, které jsou na tom podle něj podobně. „U nás i u vás bylo zlikvidováno zemědělství a vlastní průmyslová výroba, kterou nahradil dovoz,“ uvedl. Podle něj má také Evropská unie pro Česko, Slovensko, Maďarsko a Polsko přichystaný plán přerozdělení 120 tisíc imigrantů z Afriky a Asie.

Na Ústecku se Dělnická strana sociální spravedlnosti spojila do krajských voleb se stranou Národní socialisté - LEV21, kterou dříve vedl bývalý premiér Jiří Paroubek. Nyní v jejím čele stojí někdejší Paroubkův blízký spolupracovník Petr Benda.

Kotleba byl předsedou Banskobystrického kraje zvolen v přímých volbách v roce 2013. Letos jeho Lidová strana Naše Slovensko dostala osm procent hlasů a obsadila 14 křesel v 150členné sněmovně, což bylo největším překvapením jarních parlamentních voleb na Slovensku.

Před volbou Dělnické strany sociální spravedlnosti varoval při středeční návštěvě Zlínského kraje prezident Miloš Zeman. A to právě kvůli spolupráci s krajně pravicovou stranou Mariana Kotleby, která je podle prezidenta neonacistická.

Reklama

Výběr článků

Načítám