Hlavní obsah

Piráti zažalovali České dráhy, které odmítají zveřejnit smlouvy s Kleslovou

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Piráti se rozhodli podat dvojici správních žalob na České dráhy (ČD). Společnost opakovaně odmítla poskytnout pražskému zastupiteli Adamu Zábranskému smlouvu, kterou dopravce uzavřel s Radmilou Kleslovou, na jejímž základě měla za právní služby dostávat 40 000 korun měsíčně. ČD stejně tak odmítly zveřejnit výstupy, které ze spolupráce s někdejší místopředsedkyní ANO a bývalou starostkou Prahy 10 vzešly. Kleslová pro národního železničního dopravce pracovala v letech 2001 až 2015.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Radmila Kleslová

Článek

České dráhy se rozhodly žádostem, podaným na základě zákona o svobodném přístupu k informacím, nevyhovět s poukazem na to, že žádosti se týkají osobních údajů, obchodního tajemství a vnitřních pokynů společnosti.

Zábranský se proti odmítnutí opakovaně bránil odvoláním, které posuzoval šéf Českých drah. Ten vždy zrušil rozhodnutí svých podřízených a nařídil nové projednání žádosti s tím, že je třeba, aby bylo lépe zdůvodněno.

Je nesmyslné tvrzení, že všechny požadované informace jsou osobním údajem.
pražský zastupitel Adam Zábranský (Piráti)

Zastupitel označil opakované rušení rozhodnutí za „administrativní ping-pong”. Odvolávání se na ochranu osobních údajů označil za nesmyslné, neboť Kleslová vystupuje ve vztahu k ČD jako „podnikatelka-právnička”.

„Je nesmyslné tvrzení, že všechny požadované informace jsou osobním údajem,” dodal v jedné z žalob.

„České dráhy se vymlouvají na ochranu osobních údajů, což je v tomto případě absurdní argument. Navíc dělaly obstrukce, snažily se mi znemožnit podat žalobu. Asi mají co tajit,“ míní Zábranský.

Žaloby posoudí pražský městský soud.

Vedení ANO i radnice Kleslová opustila

Kleslová loni na podzim opustila post místopředsedkyně hnutí a odešla rovněž z čela jeho pražské organizace. Rezignovat na post místopředsedkyně ANO se rozhodla poté, co vyšlo najevo, že její advokátní kancelář měla smlouvu s polostátní energetickou firmou ČEZ, za což brala 100 tisíc měsíčně. Působila i v městských firmách.

Související téma:

Foto: archív pirati.cz

Česká pirátská strana

Kleslová, která před vstupem do ANO zasedala v minulém volebním období na radnici Prahy 10 za ČSSD, byla považována za osobu s velkým vlivem i na dění na magistrátu. Dlouho měla také podporu šéfa hnutí Andreje Babiše.

Reklama

Související články

ČEZ potvrdil sto tisíc měsíčně pro Kleslovou

Dozorčí rada energetické firmy ČEZ potvrdila, že společnost platila až 100 000 Kč měsíčně bývalé místopředsedkyni hnutí ANO Radmile Kleslové. Závažné pochybení...

Výběr článků

Načítám