Hlavní obsah

Doufám, že jsem nerozpoutal třetí světovou válku, uznal chybu s DPH Bělobrádek

Novinky, zpe, dan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Chaos kolem DPH se vyřešil celkem rychle. Koalice se na snížení spotřební daně u piva a základních potravin nedohodla. Vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) se omluvil za to, že původně řekl, že shoda panuje.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda KDU-ČSL a místopředseda vlády Pavel Bělobrádek

Článek

„Musím uznat svoji chybu. Špatně jsem informoval Mariana Jurečku i média. Návrh na snížení DPH nebyl ještě odsouhlasen koalicí. Všem se omlouvám,” sdělil Bělobrádek.

„Doufám, že jsem nerozpoutal třetí světovou válku. Byla to mnou špatně podaná informace,” řekl na tiskové konferenci po jednání vlády.

Celá věc začala tím, když Jurečka ohlásil shodu koalice na tom, že se sníží DPH u čepovaného piva od příštího roku z 21 na 15 procent. Základní potraviny jako maso, mléko, chléb či sladkovodní ryby měly být podle něj od roku 2018 zařazeny do 10procentní sazby místo nynější 15procentní.

Jenže premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) i ministr financí Andrej Babiš (ANO) opakovali, že žádná taková domluva neexistuje. „Na ničem takovém jsme se neshodli,” řekl Novinkám předseda vlády.

„Není to pravda,” prohlásil šéf státní kasy.

Jurečka vzápětí uvedl, že informaci získal od předsedy lidovců Pavla Bělobrádka. „Popírání toho faktu nechápu,” napsal vicepremiér Bělobrádek Novinkám. Předsedové koaličních stran se podle něj na snížení DPH shodli minulý týden. Svá slova vzal nakonec zpět.

Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek se pozastavil nad tím, že v koalici vládne takový zmatek. „Tiskový mluvčí vlády říká, že došlo k nedorozumění. Což je hezký protokolární termín pro beznadějnou pitomost členů vlády,“ řekl Právu Kalousek.

Související téma:

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Koalice se na snížení DPH nemůže dohodnout dlouhodobě. Jednala o tom už v březnu, kdy celou věc odložila. Stejnou řeč tři koaliční strany nenašly ani na srpnovém jednání.

Výběr článků

Načítám