Hlavní obsah

Zákaz igelitek a plastového nádobí v Česku? Není to potřeba, míní ministr Brabec

Novinky, Barbora Zpěváčková
Praha

Česká republika neplánuje, že by přistoupila ke stejnému kroku jako Francie, která zakázala igelitové tašky a plastové nádobí na jedno použití. Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) tvrdí, že stačí chystaná novela. Ta obsahuje povinnost platby i za lehké igelitové tašky.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr životního prostředí Richard Brabec

Článek

Novelu zákona o obalech, která by v obchodech zakázala dosavadní praxi, kdy se lehké igelitové tašky dostávají k nákupu zdarma, vláda odsouhlasila koncem června. Norma je nyní ve Sněmovně v prvním čtení. [celá zpráva]

Brabec věří, že projde a pomůže využívání igelitek ještě více omezit. Přísnější regulace, k níž přistoupila Paříž, podle ministra zatím není potřeba.

„Krok Francie mě docela překvapil. My jsme přesvědčeni, že chystané zpoplatnění bude stačit. O něčem dalším zatím neuvažujeme,“ řekl Novinkám. Připomněl, že ve Francii je proti Česku daleko větší spotřeba plastového nádobí.

Chápu důvody, proč k tomu Francie přistoupila, ale přijde mi to už jako přílišná regulace, je to na hraně.
Michal Kučera, poslanec TOP 09

Do budoucna se nebrání diskusi, jak by bylo možné používání plastových kelímků, příborů a talířů více regulovat. Žádný návrh zatím ale na stole není.

Je to na hraně, hodnotí Kučera

S ministrem souhlasí i poslanci z výboru pro životní prostředí. „Chápu důvody, proč k tomu Francie přistoupila, ale přijde mi to už jako přílišná regulace, je to na hraně,“ uvedl Michal Kučera (TOP 09). Řešení vidí stejně jako Brabec ve zpoplatnění.

„Není nejvhodnější lidi do něčeho nutit. Tohle musí být věcí ekologické výchovy, důležité je umožnit lidem třídění,“ přidal se místopředseda výboru Václav Zemek (ČSSD).

Zákaz má podle něj určité odůvodnění, on sám ale prý není příznivcem „násilných“ metod. „Každý uzná, že když použijete nějakou věc víckrát, tak je to výhodnější než jednorázově. Ale lidi k tomu musí dojít sami,“ sdělil Novinkám.

Zemek: Bez debaty to nejde

Je přesvědčený, že nastupující generace bere třídění jako samozřejmost. Možností podle Zemka je zkusit se domluvit s výrobci a obchodními řetězci, aby používaly více recyklovatelných materiálů. „Ale nejde to nařizovat bez debaty,“ zdůraznil.

Zákon, který francouzská vláda v pátek odhlasovala, stanoví, že veškeré kelímky, příbory a talíře na jedno použití musí být kompostovatelné a vyrobené z materiálů biologického původu. Regulace by měla platit od roku 2020. V zemi byly už dříve zakázány jednorázové igelitové tašky.

Anketa

Zakázali byste používání plastového nádobí a prodej igelitových tašek?
Ano
73,2 %
Ne
26,8 %
Celkem hlasovalo 2590 čtenářů.

Související téma:

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr životního prostředí Richard Brabec

Reklama

Výběr článků

Načítám