Hlavní obsah

„Brutální únik informací” policejního prezidenta: Vyšetřování mířilo špatným směrem

– Praha
Právo, Radim Vaculík, Jakub Bartosz

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) podle informací Práva zjišťuje, proč prověřování údajné varovné SMS a tzv. brutálního úniku informací, které se má týkat policejního prezidenta Tomáše Tuhého, se vedlo po celou dobu zcela opačně, než jaké byly informace.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Policejní prezident Tomáš Tuhý

Článek

Jak totiž ve čtvrtek uvedl server Echo 24, ona varovná SMS, která se objevila v mobilu nyní obviněného podnikatele Davida Tesaříka pouhý den před předloňskou razií protikorupční policie ve firmě Tesco SW patřící jeho otci, nebyla příchozí, nýbrž odchozí.

Tedy stručně řečeno, souvětí „Můj zdroj jen věděl, že si mají přijít pro tatu, důvod nevěděl“ nenapsal domnělý policejní vynašeč Tesaříkovi, ale sám Tesařík někomu s německým telefonním číslem s koncovkou 312.

Počátkem srpna ale jako první Lidové noviny (LN) přinesly informaci o tom, že Tesařík zmíněnou SMS obdržel od onoho německého čísla 312, které komunikovalo s jiným německým telefonem, v němž byla v minulosti vložena SIM karta patřící Tuhého exmanželce.

Právě v této souvislosti hovořil v médiích někdejší šéf ostravské pobočky ÚOOZ Jiří Komárek o „brutálním úniku informací“ od policejního prezidenta.

Jenže, jak se nyní podle informací Práva ukazuje, únik směrem k Tesaříkovi sice nejspíše nastal, o čemž svědčí citovaná věta, ale nebylo to z německého čísla spojovaného přes jiný telefon s rodinou Tuhého.

Inspekci proto nyní zajímá, proč někdo vedl prověřování směrem k podezření na Tuhého, zda nešlo o cílenou snahu jej zdiskreditovat, třeba i tím, že se v médiích objevily zkreslené, a jak ve čtvrtek konstatovala i sněmovní vyšetřovací komise, nepravdivé informace o možném úniku z vyšetřování. Navíc se tak dělo pod dozorem státního zastupitelství.

Kdo to vynesl a je to originál?

A pracovníci GIBS v této souvislosti podle zjištění Práva prověřují ještě další dvě podezření. Zaprvé to, jak se krátce po článku v LN dostal k usnesení inspekce týkajícímu se zmíněné varovné SMS a Tuhého rodiny Nadační fond proti korupci, který text následně zveřejnil, tedy od koho dokument k lidem kolem miliardáře Karla Janečka unikl.

A zadruhé také vyšetřovatelé GIBS podle důvěryhodného zdroje Práva ověřují, zda je samotný medializovaný text usnesení skutečně zcela autentický, nebo zda do něj naopak někdo zasahoval, upravoval ho či ho pozměnil, anebo dokonce sám celý napsal.

Jejich nyní již probíhající prověřování ve čtvrtek navíc posvětila parlamentní vyšetřovací komise, která oficiálně podává inspekci i Nejvyššímu státnímu zastupitelství podnět k prošetření úniku informací do médií, navíc za situace, kdy se ukazuje, že nejsou pravdivé.

Novinářům to řekl po jednání komise její místopředseda Martin Lank (Úsvit), a to krátce po tříhodinovém výslechu šéfa GIBS Michala Murína.

Bude se to (prověřování) týkat příslušníků bezpečnostních sborů a pravděpodobně i některých státních zástupců
Michal Murín,ředitel GIBS

Ředitel inspekce poté poznamenal, že se od komise dozvěděl pro něj nové informace, kvůli kterým je potřeba prověřit některé bývalé i současné policisty a možná i státní zástupce. [celá zpráva]

„Budeme se muset těmito informacemi zaobírat a vrátíme se k některým situacím a událostem, které se objevily nejen ve sdělovacích prostředcích, ale i na této vyšetřovací komisi. Bude se to týkat příslušníků bezpečnostních sborů a pravděpodobně i některých státních zástupců,“ uvedl Murín bez konkrétních podrobností.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ředitel GIBS Michal Murín

Šéf GIBS tím podle všeho narážel právě na to, co už podle zjištění Práva GIBS řeší – tedy na podivně obrácené prověřování varovné SMS, únik usnesení do médií, zveřejňování zkreslených informací v tisku, jeho účelovost a především to, kdo za tím vším stojí.

Podezření přišlo z BIS

Když Murín ve čtvrtek podotkl, že od komise slyšel nové informace, které do celé kauzy týkající se úniků a potažmo kritizované reorganizace policie vnášejí zcela jiné světlo, už nezmínil, od koho se je dozvěděli poslanci.

Podle zdroje redakce na celou podezřelou věc týkající se odchozí, a nikoli příchozí varovné SMS upozornili pracovníci kontrarozvědky, tedy Bezpečnostní informační služby (BIS), kteří s komisí a nyní i s inspekcí spolupracují.

Foto: Petr Hornik, Právo

Jiří Lang

Nedávný šéf Bezpečnostní informační služby Jiří Lang ve čtvrtek před komisí po Murínovi rovněž vypovídal, ale poté se obloukem vyhnul všem médiím a situaci nijak nekomentoval.

Související téma:

Foto: Jan Handrejch, Právo

První náměstek policejního prezidenta Tomáš Tuhý.

Reklama

Související články

Tuhý podal trestní oznámení pro pomluvu

Policejní prezident Tomáš Tuhý podal v úterý na Generální inspekci bezpečnostních sborů (GIBS) trestní oznámení pro podezření z pomluvy a dalších trestných...

Výběr článků

Načítám