Hlavní obsah

K vyjádřením exdetektiva Komárka nejsou přímé důkazy, usnesla se komise

– Praha
Novinky, zpe

Výroky exdetektiva Jiřího Komárka, která byla zveřejněna v médiích, nemají průkazný charakter. Na čtvrteční schůzi se na tom jednomyslně usnesla sněmovní vyšetřovací komise k reformě policie. Novinky mají usnesení k dispozici.

Foto: Milan Malíček, Právo

Předseda vyšetřovací komise k reorganizaci policie Pavel Blažek

Článek

„Některá dosud zveřejněná tvrzení v médiích bývalým policistou ÚOOZ Komárkem ve věci okolností organizační změny v Policii ČR nemají průkazný charakter; komisi nebyly předloženy přímé důkazy potvrzující jeho mediální vyjádření vůči konkrétním osobám a institucím,“ stojí v dokumentu.

Předseda komise Pavel Blažek (ODS) zdůraznil, že usnesení bylo přijato jednomyslně. „Reagovali jsme na to, co se objevilo v Lidových novinách. Je to o tom, že určité informace mají lidé, kteří je nemají mít,“ řekl Blažek. Jakého konkrétního tvrzení se usnesení týká, neřekl.

Můj pocit je, že vyslýchané osoby, které říkají něco nám, říkají i něco někomu jinému.
Pavel Blažek, předseda vyšetřovací komise

Komárek, který reformu dlouhodobě kritizuje, například prohlásil, že jedním z důvodů, které vedly ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) k reorganizaci policie, byla obava z možného obvinění některého z politiků sociální demokracie před říjnovými volbami.

Dříve zase Komárek obvinil policejního prezidenta Tomáše Tuhého z „brutálního“ úniku informací.

Vynášení informací z komise

V další části usnesení se píše o vynášení informací z prostředí vyšetřovací komise. „Komise se ohrazuje vůči tvrzením, že zdroj uváděný v některých sdělovacích prostředcích pochází z prostředí komise,“ shodli se poslanci.

Blažek to komentoval slovy, že nepodezřívá někoho z členů komise, že by vynášel informace. „Můj pocit je, že vyslýchané osoby, které říkají něco nám, říkají i něco někomu jinému,“ míní Blažek.

Vyšetřovací komise ve čtvrtek zasedala po sedmé. Několik hodin vyslýchala šéfa Generální inspekce bezpečnostních sborů Michala Murína. Před poslance předstoupil i někdejší šéf Bezpečnostní informační služby Jiří Lang, ten se ale zdržel pouze deset minut.

Reklama

Výběr článků

Načítám