Hlavní obsah

Použil bych vulgární slova, prohlásil Komárek po výslechu před komisí k reorganizaci policie

Právo, Jakub Troníček
Praha

Před sněmovní vyšetřovací komisí k reorganizaci policie ve čtvrtek vypovídal její velký kritik a dnes již bývalý šéf ostravské pobočky zrušené protimafiánské jednotky Jiří Komárek. Právě on přitom už v červnu veřejně nařkl policejního prezidenta Tomáše Tuhého z „brutálních“ úniků informací. Výslech nechtěl komentovat a odmítl popsat i samotnou reorganizaci.

Foto: Petr Horník, Právo

Bývalý detektiv ÚOOZ Jiří Komárek

Článek

Během svého výslechu, který trval celé dopoledne, přitom vypovídal o podrobnostech tzv. Šlachtovy zprávy mířících na špičky policie včetně její hlavy, nicméně k informacím o podezřelých telefonech v okolí Tuhého se podle svých vlastních slov nedostal.

Jeho výslech poslanci přerušili po čtyřech hodinách zhruba ve třetině a pokračovat má na jednání komise naplánované na 8. září. Následně před poslanci začal vypovídat Tuhý, který by se tak měl poprvé - byť neveřejně - vyjádřit i ke zmíněnému podezření, že z jeho okolí mohly uniknout citlivé informace z policejních spisů.

Kromě něj má ve čtvrtek promluvit také jeho náměstek a hlavní architekt kritizovaného slučování protimafiánské jednotky a protikorupční policie Zdeněk Laube, stejně jako dosavadní šéf protikorupčního útvaru a nyní náměstek ředitele nově vzniklé Centrály proti organizovanému zločinu Jaroslav Vild.

Podle šéfa komise byl Komárek věcný

Komárek nechtěl svůj výslech před novináři jakkoliv komentovat, podle předsedy komise Pavla Blažka (ODS) mluvil maximálně věcně. Předseda komise také poznamenal, že materiál, jenž je obecně nazýván Šlachtovou zprávou, je ve skutečnosti soubor dokumentů z různých policejních spisů, které dával dohromady právě Komárek.

„Nutně to potřebuje slovní komentář k tomu, co v těch zejména odposleších je,“ řekl Blažek. Někdejší ředitel zaniklého protimafiánského útvaru Robert Šlachta vypovídal už na minulém zasedání komise.

Informace shromažďovali roky

Komárek potvrdil, že jde o informace z několika trestních věcí, shromažďování trvalo léta. „I kauza Vidkun je předmětem toho, o čem jsme se dneska bavili,“ řekl Blažek. V případu z Olomouckého kraje jde o ovlivňování některých kauz a úniky informací z trestních spisů.

Dnes už bývalý detektiv nechtěl po svém výslechu komentovat ani samotnou reorganizaci celostátních útvarů. „Použil bych vulgární slova,“ řekl pouze Komárek. Zároveň dodal, že o svém dalším působišti na rozdíl od Šlachty, který by měl zamířit do vedení celní správy, zatím představy nemá. „Nabídku jsem nedostal,“ řekl Komárek.

Zveřejnění zprávy zatím není možné

Komise zatím nejednala o avizovaném návrhu Bohuslava Chalupy (ANO), aby byla takzvaná Šlachtova zpráva zveřejněna. Blažek ale zopakoval své stanovisko, že to zatím není možné, protože by takový krok podléhal souhlasu nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana.

Související téma:

Foto: Jan Handrejch, Právo

První náměstek policejního prezidenta Tomáš Tuhý.

Ten by před komisí měl vypovídat 31. srpna, na kdy je pozván také náměstek olomouckého vrchního státního zástupce Pavel Komár a pražská vrchní žalobkyně Lenka Bradáčová.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám