Hlavní obsah

Babiš nebude ve Sněmovně na projednávání zákona o střetu zájmů

Novinky, zpe
Praha

Poslance čeká ve středu ráno hlasování o zákonu o střetu zájmů, kterému se mnohdy přezdívá Antibabiš. Pokud totiž Sněmovnou projdou některé pozměňovací návrhy, člen vlády by například v budoucnu nesměl vlastnit média a ovládat firmy. Pokud by chtěl ministr financí a majitel holdingu Agrofert Andrej Babiš (ANO) sedět i v příštím kabinetu, omezilo by to jeho byznys. Sám Babiš se projednávání zákona ve Sněmovně účastnit nebude.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr financí Andrej Babiš (ANO)

Článek

„Ve Sněmovně nebudu, budu jednat o rozpočtu po včerejších připomínkách jednotlivých rezortů ve vládě,“ řekl Babiš Novinkám.

Debatu o střetu zájmů prý slyšet nechce. „Ty nesmysly poslouchám od Kalouska a jeho loutek celý rok,“ podotkl.

Člen vlády by neměl pobírat veřejné peníze a zároveň rozhodovat o miliónech z rozpočtu
Martin Plíšek (TOP 09), poslanec

Na omezení kumulace ekonomické, politické a mediální moci v jedněch rukou cílí především pozměňovací návrhy poslance Jana Chvojky (ČSSD) a Martina Plíška (TOP 09).

Pokud by prošly, člen budoucí vlády by se musel vzdát svých médií a ovládání firem. Z veřejných zakázek by měly být také vyloučeny firmy, v nichž má nějaký člen vlády alespoň 25procentní podíl. Takové firmy by zároveň nesměly pobírat ani nenárokové dotace a investiční pobídky.

Babiš je vlastníkem holdingu Agrofert. Patří mu také mediální dům Mafra, pod který spadají například deníky MF Dnes, Lidové noviny, rádio Impuls či hudební stanice Óčko.

„Člen vlády by neměl pobírat veřejné peníze a zároveň rozhodovat o miliónech z rozpočtu. Tato úprava platí v Rakousku, přísnější v Polsku, v Chorvatsku, v Itálii poté, co byl premiérem Berlusconi, to taky zpřísnili,“ uvedl v úterý na tiskové konferenci Plíšek.

Zeman by zákon zřejmě vrátil

Není však jasné, zda pozměňovací návrhy projdou. Strany na ně mají různé názory. Pokud Sněmovna zákon schválí, norma ještě musí projít Senátem, poté ji dostane k podpisu prezident Miloš Zeman. Ten by však zákon s nejvyšší pravděpodobností Sněmovně vrátil. Vadí, mu, že je návrh šitý na míru proti Babišovi.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám