Hlavní obsah

Brněnská pivnice U Poutníka zavřela, hrozily v ní potyčky kvůli Hollanovi

Právo, vtk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Provozovatelé pivnice U Poutníka v centru Brna v pondělí nechali podnik zavřený. Hrozila tam potyčka mezi příznivci náměstka primátora Matěje Hollana (Žít Brno) a jeho odpůrci. Minulý čtvrtek se tam strhla hádka právě mezi Hollanem, který do podniku přišel na pivo s předsedou Strany Zelených (SZ) Matějem Stropnickým, a advokátem Richardem Špíškem. Po hádce politici podnik za nadávek části hostů opustili.

Foto: Vladimír Klepáč, Právo

Pivnice měla mít otevřeno od 14:00 do 24:00, ale na příchozí čeká cedule, že v pondělí je zavřeno.

Článek

U Poutníka měli mít v pondělí otevřeno od 14:00 do 24:00. Vstupní dveře byly ale zamčené a na dveřích zůstal vzkaz, že pivnice je uzavřena. Provozovatelé k tomu neuvedli více. Nikde nebyli k zastižení, takže důvody uzavření pivnice nejsou známy. Podle pracovníků okolních kaváren a restaurací tak ale učinili, aby předešli potyčkám.

Na facebookových stránkách hnutí Žít Brno se objevil záznam, podle něhož se pondělní akce ruší a který tlumočí názor jednatele pivnice. Ta údajně chce být svobodnou hospodou a nepřeje si, aby se tam scházeli extremisté.

Hollan měl původně stejně jako minulý čtvrtek v plánu zajít k Poutníkovi na pivo, a to v 18 hodin v rámci akce Pivem proti nenávisti. Jeho odpůrci se ale na Facebooku dohodli, že ve stejný čas a na stejném místě uspořádají akci nazvanou „Běž domů, Hollane!“ s tím, že si jej mezi hosty ve svém oblíbeném podniku nepřejí.

„U Poutníka vyhodili Matěje Stropnického a Hollana. Už jim došla trpělivost. Ale znáte to - vyhodíš dveřmi, vrátí se oknem. Matěj Hollan a jeho aktivističtí kamarádi se chtějí vrátit v pondělí. A co my? My tam na ně budeme čekat,“ píše se na profilu „Běž domů, Hollane!“.

Důvodem čtvrtečního konfliktu se údajně staly polické názory Stropnického. „Samozřejmě, že nikdo nesmí nikoho vyhazovat z veřejného prostranství. Ale platí to i pro hospody. Štamgast nemá právo určovat, zda může Žid či křesťan navštívit hospodu,“ napsal k věci Hollan na svém facebookovém profilu.

Uvedl to v příspěvku nazvaném „Dobré dopoledne, druhá republiko!“. Titulkem narážel na období druhé světové války, kdy v Československu platily rasové zákony, které omezovaly ve svobodném pohybu židovské občany.

Příznivci Hollana tvrdí, že jej spolu se Stropnickým vyštval advokát Špíšek. Některým návštěvníkům hospody nebyl předseda SZ sympatický, což dali najevo hlasitými nadávkami. Politici nakonec z podniku odešli.

Reklama

Výběr článků

Načítám