Hlavní obsah

Komunisté využijí kampaň k šíření petice o vystoupení z NATO

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Komunisté v Praze v pondělí oficiálně zahájili kampaň před doplňovacími volbami do Senátu. Jak však připomněla poslankyně Marta Semelová, strana vede kampaň permanentně. Před senátními a krajskými volbami chce KSČM agitovat i pro petici k referendu o vystoupení z NATO.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Poslankyně KSČM Marta Semelová

Článek

"NATO považujeme za válečnický pakt, který šíří chaos a destabilizuje regiony v celém světě," uvedla Semelová. Podle textu petice prý NATO rovněž může za humanitární pohromy a "živí teror a migrační vlny".

Petice také žádá vládu, aby nepřipustila "rozmístění cizích vojsk, základen a zbraní na našem území". Petiční výbor tvoří mimo jiné spisovatelka Lenka Procházková, režisér Zdeněk Troška, europoslanec KSČM Jaromír Kohlíček nebo mluvčí iniciativy Ne základnám Eva Novotná.

Semelová: Dopravu a mír

Kampaň k senátním volbám v Praze bude podle Semelové opřena o práci zastupitelů. Prioritami bude práce, bydlení nebo dostupná zdravotní péče. "Chceme se soustředit také na dopravu, mír a bezpečnost," dodala Semelová.

Kandidáty jsou v Praze 11 ekonomka a předsedkyně kontrolního výboru Prahy 10 Jana Čunátová, která by mimo jiné chtěla do ústavy vrátit právo na práci. Lektorka bulharštiny Ludmila Nedělková se chce zaměřit na sociální problematiku a potírání kriminality v Praze 10. Zastupitel Prahy 17 Pavel Franěk, bývalý ředitel odboru cestovního ruchu ministerstva pro místní rozvoj, se chce zasazovat mimo jiné o lepší čerpání peněz z fondů EU. Do Senátu bude kandidovat v Praze 6.

Senátorský klub nemají

KSČM má nyní v Senátu jediného člena, na vlastní senátorský klub v historii horní komory zatím nedosáhla.

O víkendu KSČM představovala své kandidáty pro krajské volby ve východních Čechách. Šéf strany Vojtěch Filip při té příležitosti uvedl, že komunisté by mohli obhájit pozice, které získali při hlasování před čtyřmi lety.

Reklama

Výběr článků

Načítám