Hlavní obsah

Učitelka mezi záložáky: Jdu v tátových stopách

Právo, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jaký otec, taková dcera. Romana Všetičková (28), mladá učitelka češtiny a dějepisu z Rychnova nad Kněžnou letos strávila většinu prázdninového volna hodně netradičně. Stejně jako její otec se přihlásila do aktivních záloh.

Foto: Oldřich Danda, Právo

Do vojenských záloh chtějí i ženy. Přípravným kursem prošla i (zleva) Monika Malá a Romana Všetičková

Článek

Šest týdnů se učila ve Vyškově střílet, plazit a jinak překonávat své psychické a fyzické hranice. Ve čtvrtek ještě složí přísahu a poté se vrátí mezi své žáky. Ale kdykoli dostane povolávací rozkaz, sbalí svou uniformu a vyrazí do války nebo na pomoc postiženým živelnou pohromou.

„Táta je v aktivních zálohách už deset let a určitě mě k tomu inspiroval. Pro mě to bylo hodně fyzicky náročné, ale svého rozhodnutí nelituji,“ řekla Právu Všetičková. Mezi záložáky není sama, z 67 nováčků je devět žen.

Foto: AČR, Právo

Maskování Romany Všetičkové

Monika Malá (21) z Třebechovic pod Orebem chtěla být od malička vojačkou, dnes však studuje sociální pedagogiku. Po škole ale přece jen zřejmě půjde do armády jako profesionál. „Vojáci mi přijdou úžasní. Nevěřila jsem si, že já na to mám, ale teď jsem si vyzkoušela, že to zvládnu,“ uvedla čerstvá vojínka, která byla odměněna za nejlepší výkon.

Podle Viktora Hadače (28) ze Suchdola nad Lužnicí byli se všemi kolegy na stejné vlně, která by se dala nazvat vlastenectvím. „Jeden z hlavních pocitů, který jsme tu měli, že budeme schopní se zapojit do obrany republiky a nejen nečinně přihlížet,“ uvedl vojín, který v civilu šéfuje týmu průmyslových kontrolorů.

Foto: AČR, Právo

Cvičení záložníků. Romana Všetičková v kroužku

Instruktor René Pašák, který kurzu velel, byl ze svých svěřenců nadšen. „Byli neuvěřitelně motivovaní. Bylo to to nejlepší, co jsme jako instruktoři mohli dostat,“ řekl Právu. Věk záložáků se pohybuje mezi 18 a 40 lety, jsou mezi nimi studenti, kuchaři, podnikatelé nebo právníci.

Podle náčelníka generálního štábu Josefa Bečváře zájem o zálohy od července, odkdy dostávají vyšší odměny a také jejich zaměstnavatelé kompenzace, podstatně vzrostl. Za dva měsíce se přihlásilo 600 zájemců. „Předpokládáme, že každý rok jsme schopni připravit 300 nových příslušníků aktivních záloh, abychom jich v roce 2025 měli pět tisíc,“ dodal a chválil: „Místo k moři jeli do Vyškova a absolvovali tu tvrdý výcvik.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám