Hlavní obsah

Akci konvičkovců 11. září před saúdskou ambasádou magistrát nezakáže

– Praha

Pražský magistrát nemá zákonné důvody pro zákaz akce, kterou na 11. září plánuje Iniciativa Martina Konvičky (IMK) před ambasádou Saúdské Arábie. Na shromáždění S humorem do Mekky podle iniciativy nebude nuda. Tématem má být boj proti terorismu a za demokracii.

Foto: Markéta Horešovská, ČTK

Imaginární invazi takzvaného Islámského státu do České republiky sehráli 21. srpna odpoledne v Praze přívrženci bojovníka proti islámu Martina Konvičky (na snímku).

Článek

Mluvčí magistrátu Vít Hofman uvedl, že ministerstvo zahraničí požádalo o přesun akce nebo její zákaz.

„Jako hostitelská země jsme zodpovědní za bezpečnost diplomatických zastoupení jiných států. V místě, kde se má akce odehrát, je řada zastupitelských úřadů i rezidencí diplomatů,” řekla mluvčí ministerstva zahraničních věcí Irena Valentová.

Podle Hofmana úřad pořadatele o přesun shromáždění požádal, ten ale žádost neakceptoval. „Magistrát se musí řídit zákonem a k zákazu shromáždění neexistují zákonné důvody. Tomuto shromáždění budeme společně s policií věnovat zvýšenou pozornost a úředníci magistrátu budou na místě konání,” dodal mluvčí magistrátu.

Našim akcím nechybí grády, chlubí se IMK

„S přesunem naší akce nesouhlasíme. Akce IMK jsou proslulé tím, že jim rozhodně nechybí ty správné grády. A toho se dá dosáhnout jedině pořádáním shromáždění na ohlášeném místě anebo v Mekce,” uvedl svolavatel a člen Výkonného výboru IMK Martin Vítek.

Konvičkovci si na Staroměstském náměstí hráli na útok islamistůVideo: Prima FTV

Shromáždění se má uskutečnit 11. září, tedy v den výročí útoku teroristů napojených na organizaci Al-Káida ve Spojených státech. Letos podle lunárního kalendáře navíc na 11. září připadá muslimský Svátek oběti (Íd al-adhá), který připomíná Abrahámovo obětování syna. Jde o jeden z nejvýznamnějších svátků v islámském kalendáři.

Kreténismus na Staroměstském náměstí

Srpnová akce IMK, která se konala na Staroměstském náměstí, způsobila paniku mezi přihlížejícími. Konvičkovci na místo přijeli v džípu s vlajkou tzv. Islámského státu a převlečeni za arabské bojovníky začali střílet do vzduchu. Řada zejména zahraničních návštěvníků v reakci na střelbu podlehla panice.

Panika v restauraci po nedělní akci konvičkovců na Staroměstském náměstí Video: Tomáš Ságl

Politici napříč spektrem happening odsoudili a někteří vyjádřili pochybnosti o Konvičkově duševním zdraví. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) jej označil za magora, zatímco ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) označil akci za projev  „politického a občanského kreténismu”. Rovněž podle prezidenta Miloše Zemana se Konvička „prokázal jako magor”.

Související téma:

Foto: Petr Hloušek, Právo

Martin Konvička

Akci tehdy policie ve spolupráci s magistrátem ukončila, pro její zákaz však podle úředníků nebyly zákonné důvody. Primátorka Prahy Adriana Krnáčová (ANO) nicméně v reakci uvedla, že „happening” úředníci vůbec neměli připustit.

Reklama

Výběr článků

Načítám