Hlavní obsah

Číňané lákají české hokejisty, biatlonisty i sportovní firmy

Právo, Marie Königová

Přidělení zimních olympijských her 2022 Pekingu vyvolalo velký zájem Číňanů o zimní sporty. Především o hokej a biatlon, kde čeští sportovci hrají dlouhodobě významnou roli. Proto se již jedná o spolupráci obou zemí.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Po fotbale, kdy se Pavel Nedvěd stal na tři roky tváří čínské superligy a český svaz pomáhá rozvíjet fotbalové akademie pro mládež, by Číňané chtěli přilákat do země i české hokejové legendy, aby pomohly s propagací tohoto sportu.

Otevřelo jim k tomu cestu memorandum o podpoře zimních sportů, které podepsali předsedové olympijských výborů již loni v listopadu. Jak řekl Právu šéf Českého olympijského výboru Jiří Kejval, zájem o českou pomoc stále trvá.

Zatím se vedou jednání hlavně sportovně-byznysová
Jiří Kejval, Český olympijský výbor

„Měl jsem obavu, aby to podpisem memoranda neskončilo, ale je to na dobré cestě,“ řekl.

Během olympiády v Riu se sešli s šéfem Sněmovny Janem Hamáčkem (ČSSD), který sehrává roli mediátora, a s ministrem sportu ČLR Liu Pengem, který je i předsedou olympijského výboru.

Chtějí trenéry i sportovce

Podle Hamáčka má Čína velký zájem o české zkušenosti, ale i přímo o české trenéry, kteří by připravili tamní sportovce. Navíc se otevírá cesta k zajímavým projektům pro české firmy.

To potvrdil i Kejval. „Zatím se vedou jednání hlavně sportovněbyznysová, jde o pomoc při výrobě zimních sportovních potřeb, například lyží,“ uvedl.

Číňané chtějí udělat také nabídku pro české hráče
Jiří Kejval, Český olympijský výbor

Česko již navštívili mladí čínští hokejisté. Ukázalo se, že právě české hokejové legendy by mohly sehrát velkou roli v propagaci tohoto sportu mezi čínskou mládeží. Zájem o něj roste a pekingský klub Kunlun Red Star už hraje KHL. Na soupisce má slovenského reprezentanta a bývalého hráče Bílých tygrů Liberec Martina Bakoše.

„Číňané chtějí udělat také nabídku pro české hráče,“ podotkl Kejval. V čínských klubech už působí třeba Slováci, Kanaďané, Američané či Japonci. Češi se ale zatím do Asie nehrnou.

Reklama

Výběr článků

Načítám