Hlavní obsah

Maltézští rytíři pozemky za miliardy nezpeněží, Státní pozemkový úřad jim to hatí

Právo, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Maltézští rytíři se zlobí, že jim Státní pozemkový úřad (SPÚ) na dlouhý čas znemožnil výnosně zpeněžit restituovaný majetek. V rámci církevních restitucí získal řád již 1350 z 1800 požadovaných hektarů – i velkou část lukrativních pozemků v pražských částech Březiněvsi a Ďáblicích.

Foto: Mapy.cz

Pohled na městskou část Březiněves, kde řád maltézských rytířů žádá 180 hektarů v miliardové hodnotě.

Článek

Podle katastru nemovitostí se rytíři stali faktickými majiteli pozemků, lesů a polí po celé ČR, ale na jeho prodej si musí nechat zatím zajít chuť. SPÚ totiž přerušil přezkumné řízení a vyčkává na rozhodnutí soudu, zda krajské pobočky SPÚ nevydaly řádu majetek protiprávně. A to může se všemi odvoláními trvat roky.

„Vzhledem k rozsahu majetku a nejednoznačnosti dokladů je nutné přistupovat k vydávání tohoto majetku obezřetně. I s ohledem na budoucí nezpochybnitelnost vydání majetku a právní jistotu oprávněné osoby se jeví jako vhodné nechat proběhnout soudní řízení,“ řekl Právu mluvčí SPÚ Hynek Jordán.

Jde o fintu pozemkového úřadu, jak rozhodnutí odložit na neurčito
Johannes Lobkowicz, kancléř řádu

Podle řádu „jej ústředí SPÚ protiprávně a možná dokonce i na politickou objednávku omezuje ve vykonávání svých práv“.

Johannes Lobkowicz, kancléř Českého velkopřevorství Řádu Maltézských rytířů, v prohlášení uvedl: „Přerušení řízení je z našeho pohledu jen další fintou ústředí SPÚ pro odložení konečného rozhodnutí celého řízení na neurčito.“ Dodal, že se proto odvolali znovu na ministerstvo zemědělství.

Podle prohlášení řád nemůže nijak nakládat se svým již restituovaným majetkem. „To škodí nejen nám, ale také obci Březiněves, pro kterou to až do konečného vyjasnění vlastnických vztahů znamená značné omezení v dalším rozvoji,“ dodal Lobkowicz.

Řád by mohl tyto restituované pozemky prodat, ale podle realitních odborníků by v době soudních pří se státem jen těžko hledal kupce, nebo by musel prodat majetek hodně pod cenou.

„Maltézským rytířům nic nebrání brát z majetku výnos, ale pokud by ho prodali, tak kupec by musel čekat na rozhodnutí o stavbě anebo jenom projektu, až jak dopadne soud. Z toho vyplývá, že to hodnotu těch pozemků snižuje,“ řekl Právu majitel realitní a aukční společnosti Ivo Gavlas.

Starosta: Jsou lační

Řád současně vlastní stovky hektarů po republice, o které se spory nevedou. Vedle asi sta hektarů v Březiněvsi a Ďáblicích získal lesy, pole a louky hlavně v Moravskoslezském kraji a na Plzeňsku. S těmi může do rozhodnutí soudu řád, který se orientuje na školství a sociální péči, bez potíží hospodařit.

Kdyby nebyli tak lační peněz, a bezúplatně na nás pozemky na školku a školu převedli, tak by to podle mého nemuselo tak daleko dojít.
Jiří Haramul, starosta Březiněvsi

Tahanice o majetek se hlavně dotýká Březiněvsi, která chtěla na pozemcích postavit školu, školku a zdravotní středisko. „Nevyhovuje nám to nejen proto, že nás to blokuje, ale hlavně proto, že pozemky neměly být řádu vůbec vydány. V celém případu je ale tolik právních nejistot, že se SPÚ nedivím, že to chce nechat přezkoumat soudem,“ řekl Právu starosta Březiněvsi Jiří Haramul (ANO).

Stavbu školy a školky musí odložit do rozhodnutí soudu. Starosta dodal, že s řádem o osudu pozemků nejednali, ale zprostředkovaně se dozvěděli, že o bezúplatném převodu od řádu nemůže být ani řeči.

„Jde zhruba o šest hektarů. Kde bychom ty stamilióny vzali? Kdyby nebyli tak lační peněz, a bezúplatně na nás pozemky na školku a školu převedli, tak by to podle mého nemuselo tak daleko dojít,“ dodal starosta.

Pochybnosti o totožnosti

SPÚ zpochybnil rozhodnutí svých krajských poboček na začátku roku z důvodu, že na řádový majetek existuje několik konfiskačních vyhlášek podle prezidentova dekretu číslo 12 z roku 1945. Má také pochyby, že současný Suverénní řád maltézských rytířů je totožný s historickým Konventem kněží rytířského Maltézského řádu v Praze, kterému majetek patřil.

Řád se hájí tím, že 18. prosince roku 2012 – tedy již po schválení restitučního zákona, ale těsně předtím, než na Nový rok 2013 začal platit – došlo ke sloučení Konventu se Suverénním řádem.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám