Hlavní obsah

Ústavní soud zrušil odškodné za smrt spolujezdce, nebylo pořádně zdůvodněné

Právo, pko

Soudy při určování peněžní náhrady pro pozůstalé musí své rozhodnutí o výši finanční kompenzace řádně odůvodnit. Konstatoval to ve středu Ústavní soud (ÚS), když vyhověl stížnosti řidiče, jehož nehodu nepřežil devatenáctiletý mladík na sedadle spolujezdce. Justice se podle verdiktu musí výší odškodného znovu zabývat. Nové jednání se nebude týkat řidičovy viny a trestu.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Jednání Ústavního soudu (ilustrační snímek)

Článek

Řidič ve vysoké rychlosti nezvládl řízení svého vozu a při následné nehodě zemřel jeho spolujezdec. Okresní soud v Českém Krumlově řidiče potrestal podmínkou za usmrcení z nedbalosti, pozůstalé s náhradou za duševní útrapy odkázal na civilní soud. Odvolací krajský soud ale rozhodl, že viník nehody musí zaplatit 2,6 miliónu korun.

ÚS se však postavil proti výroku odvolacího soudu. „ÚS v žádném případě nezpochybňuje značnou závažnost a neodčinitelnost následku, jejž stěžovatel svým jednáním způsobil. Je zřejmé, že v případech usmrcení z nedbalosti nelze pozůstalým oběti jejich ztrátu žádnou finanční částkou dostatečně kompenzovat. Trestní soud však ani za této situace nemůže rezignovat na náležité odůvodnění výroku o náhradě škody,“ upozornil soudce zpravodaj Jaroslav Fenyk.

Krajský soud podle ústavních soudců při určení náhrady neshromáždil dostatek důkazů o vztazích v rodině zemřelého, navíc se nijak nezabýval majetkovými poměry viníka nehody.

Související téma:

Foto: Ústavní soud, Novinky

Ústavní soud

„Závěr krajského soudu, týkající se intenzity vztahu poškozených se zemřelým, nevyhovuje kritériím spravedlivého procesu, protože nemá oporu v provedených důkazech,“ dodal Fenyk. Není vyloučeno, že pozůstalí dostanou i po novém projednání stejnou částku, nicméně podle ÚS je třeba, aby své závěry krajský soud podpořil důkazy.

Reklama

Výběr článků

Načítám