Hlavní obsah

Problémy s terorem to nevyřeší: politici proti legálním zbraním nepřitvrdí

Právo, Jan Rovenský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ačkoli německý ministr vnitra Thomas de Maizière začal po útoku v Mnichově, při němž zemřelo devět lidí, volat po zpřísnění evropské zbraňové legislativy, čeští politici zůstávají neoblomní.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Podle nich jsou zákony v ČR dostatečné a omezování legálních zbraní problémy s terorem nevyřeší. To, že si útočník sehnal zbraň a munici nejspíš přes internet, tzv. temný web, neznamená, že by restrikce měly dopadnout na legální držitele zbraní.

Útoky ale mohou ovlivnit finální podobu směrnice EU o zbraních, která zatím leží u ledu v Evropském parlamentu. Jednat o ní se má opět až na podzim.

Prezident Miloš Zeman už o víkendu naznačil, že k útoku v Mnichově by nemuselo dojít, kdyby se útočníkovi někdo postavil. „Občané by měli mít právo se ozbrojovat, ne odzbrojovat, ale ozbrojovat, aby i vlastní aktivitou proti těmto teroristům zasáhli,“ řekl v televizi Nova.

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) je toho názoru, že český zákon o zbraních je dostatečný.

„Nechceme dalším zpřísňováním trestat ty, kteří zbraň vlastní legálně. Navíc dosavadní zprávy z Německa potvrzují skutečnost, že teroristé legálně držené zbraně nepoužívají, ale útočí hlavně nelegálně získanými zbraněmi,“ řekl Právu.

Podobného názoru je ministr financí a lídr ANO Andrej Babiš. „Měli by hlavně jít po pašerácích zbraní, kteří je do Evropy nelegálně přivážejí a prodávají. To je celosvětový problém. Neměli by otravovat lidi, kteří je mají legálně,“ uvedl pro Právo.

Kalousek: Zpřísnění bych nenavrhoval

Podle předsedy TOP 09 Miroslava Kalouska jsou české zákony dostatečné. „Chápu, že německý ministr vnitra musí něco říct. Jak jsme bohužel viděli v Nice, tak se dá vraždit i automobily, takže bychom měli zakazovat náklaďáky? Zbraně musejí být regulovány, ale naše zákony jsou dostatečné a zpřísnění bych nenavrhoval,“ řekl Právu.

Poslankyně Jana Černochová (ODS) uvedla, že tragická událost v Mnichově je další z případů, který je zneužíván jako záminka pro přijetí restriktivní evropské zbraňové směrnice, jež je v současnosti projednávána na půdě europarlamentu.

„Právě tyto útoky potvrzují, že takové činy jsou páchány se zbraněmi nabytými a drženými nelegálně. Naopak přítomnost ozbrojeného legálního majitele zbraně by třeba přispěla k tomu, aby civilních obětí bylo méně. Důsledkem tragických událostí nesmí být další oslabování naší společnosti, její odzbrojení a snížení bezpečnosti nás všech,“ uvedla.

Anketa

Měla by se v EU zpřísnit pravidla pro držení zbraní?
Ano
8,9 %
Ne
91,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 5888 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám