Hlavní obsah

Poslanec Schwarz si koupil dům za 200 tisíc od města, které vede jeho žena

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Poslanci hnutí ANO Bronislavu Schwarzovi se podařila výhodná koupě. V obci Lom u Mostu si pořídil bytový dům za pouhých 200 tisíc korun. Původní cena domu byla 1,07 miliónu korun. Starostkou města je přitom Schwarzova žena Kateřina, sám poslanec je v Lomu radním. Schwarz tvrdí, že se nejedná o nic neobvyklého.

Foto: Milan Malíček, Právo

Poslanec ANO Bronislav Schwarz

Článek

Schwarz částku uvedl do majetkového přiznání, které poslanci odevzdávají. Upozornil na to deník Mf Dnes.

Původní cena domu, který se skládá ze dvou bytů a obchodu v přízemí, byla před pěti lety 1,07 miliónu korun. Za takovou částku dům ale nikdo nechtěl, tak ji město snížilo.

Foto: Novinky, Mapy.cz

Dům, který vloni koupil poslanec Bronislav Schwarz (ANO).

„Pak byla cena snížena na 782 tisíc korun a zájemce se našel, ale zastupitelstvo ho vyhodnotilo jako neseriózního a dům mu nepřikleplo,“ citoval deník místostarostu Lomu Pavla Baráka (ODS).

Kupte si taky jeden dům, ale musíte ho opravit. Já pro vás tu ruku v zastupitelstvu zvednu
Bronislav Schwarz, poslanec ANO

Schwarz si nakonec dům pořídil za 600 tisíc korun, zaplatil však pouze 200 tisíc. „Město domy prodává s tím, že člověk zaplatí jednu třetinu a dvě třetiny musí proinvestovat,“ vysvětlila Novinkám vedoucí oddělení správy majetku v Lomu Anna Černá. Schwarz se tedy ve smlouvě zavázal, že za 400 tisíc svůj dům zvelebí a opraví fasádu.

Poslanec odmítá, že by na koupi bylo cokoliv podivného. Podle něj šlo o standardní postup. „Tu nemovitost nikdo nechtěl. Koupil jsem jeden dům z dvaceti, které město prodávalo takhle levně, abychom je nemuseli demolovat. Kupte si taky jeden, ale musíte ho opravit. Já pro vás tu ruku v zastupitelstvu zvednu,“ řekl v pátek Novinkám Schwarz.

„Jsem na to pyšnej. Myslíte si, že bych si jako poslanec a bývalý policista dovolil nějaké podvody?“ dodal.

Kino za půl miliónu

Černá potvrdila, že poslanec není jediný, kdo si takto dům koupil. Kolik přesně jich ale zastupitelstvo prodalo, nevěděla.

Město v současnosti na svých stránkách nabízí například budovu bývalého kina za 1,5 miliónu korun. Případný kupec by však zaplatil pouze půl miliónu a zbytek by musel proinvestovat ke zvelebení budovy.

Opoziční zastupitel Marian Dancso však MfD řekl, že normální člověk o tak razantní snížení kupní ceny žádat nemůže.

Reklama

Výběr článků

Načítám