Hlavní obsah

Nečase s manželkou čeká soud kvůli poslaneckým trafikám, hrozí jim šest a osm let

Právo, Novinky, Jakub Bartosz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Státní zástupce podal obžalobu v kauze tzv. trafik pro exposlance ODS a daňových úniků. K soudu by měl jít někdejší premiér Petr Nečas a jeho manželka Jana (dříve Nagyová). Obžalován je rovněž někdejší vysoce postavený úředník ministerstva zemědělství Roman Boček. V úterý o tom informovala Česká televize.

Foto: Milan Malíček, Právo

Jana Nečasová se svým manželem

Článek

Státní zástupce Pavel Komár podal obžalobu k pražskému soudu v úterý dopoledne. „Obžaloba na Petra Nečase, Janu Nečasovou a Romana Bočka je na trestný čin podplácení. Co se týče paní magistry Nečasové, je tam ještě trestný čin krácení daně,“ potvrdil Právu.

„Vyvíjeli aktivity k podplacení tří poslanců pod příslibem neoprávněné nabídky, která jim nepříslušela,“ uvedl na adresu trojice obžalovaných Komár.

Obžaloba se týká postů pro někdejší poslance ODS Petra Tluchoře, Ivana Fuksy a Marka Šnajdra. Na podzim roku 2012 se vzdali poslaneckého mandátu, a navzdory svým námitkám tak umožnili schválení vládního daňového balíčku, se kterým Nečasova vláda spojila žádost o vyslovení důvěry. Žalobci se domnívají, že se mandátů vzdali za příslib výnosných míst ve státních firmách. K přislíbení postů měla Nečase navést právě jeho tehdejší šéfka kabinetu společně s Bočkem.

Stíhání bývalých poslanců v roce 2013 zrušil Nejvyšší soud s odvoláním na poslaneckou indemnitu. Následně se dočkali i omluvy a odškodného.

Expremiéra Nečase obhajují pražští právníci Josef Lžičař a Adam Černý. Podle Černého zatím není co komentovat. „Nejdřív se seznámíme s textem obžaloby,“ řekl Právu advokát.

Kabelky jako úplatky se neprokázaly

Nečasovou obžaloba viní z krácení daní, jehož se měla dopustit tím, že nezdanila dary, mezi nimiž byly například luxusní kabelky. Policisté se domnívali, že se mohlo jednat o úplatky, což se však nepodařilo prokázat.

Nečasové hrozí podle Komára až osm let odnětí svobody, Nečasovi s Bočkem až šest let.

Nečasová již dostala pokutu

Ohledně podezření z krácení daně u Nečasové nebylo zprvu jisté, zda zastupitelství obžalobu zkusí. Nečasové totiž již dříve finanční úřad peníze dodatečně sebral z účtu. Pokud jí úřady udělily také pokutu, mohl by se na ni vztahovat loňský rozsudek Nejvyššího správního soudu (NSS), který v jiné kauze označil daňové penále jako formu trestu.

Olomoučtí žalobci v tom ale problém nevidí. „Je to právní otázka, která se řeší i v jiných kauzách. Státní zastupitelství postupuje jednotně v tom, že nevidí v rozhodnutí správce daně překážku,“ dodal Komár.

Soud již řešil případ údajného zneužití vojenského zpravodajství, v němž vedle Nečasové figurovali bývalí velitelé Vojenského zpravodajství Ondrej Páleník a Milan Kovanda a zpravodajec Jan Pohůnek. Soud je v polovině června zprostil obžaloby. [celá zpráva]

Nečasová stojí před soudem i kvůli údajnému úniku informací z Bezpečnostní informační služby (BIS). V případu figuruje i lobbista Ivo Rittig a dva advokáti.

Související témata:

Foto: Petr Horník, Právo

Jana Nečasová u soudu

Foto: Petr Hloušek, Právo

Petr Nečas na snímku z roku 2012

V roce 2013 na Úřadu vlády zasahovali policisté, což vedlo k rozpadu kabinetu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám