Hlavní obsah

Státní moc se stává vrchností vůči svým občanům, prohlásil Kalousek

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Novela shromažďovacího zákona, kterou v úterý schválila Sněmovna a která například umožní policistům na místě rozpustit demonstraci, leží v žaludku TOP 09. Strana chce normu co nejdříve zrušit. Šéf topky Miroslav Kalousek ji označil za další významný zásah do svobody lidí, který omezuje ústavou garantované shromažďovací právo.

Foto: Milan Malíček, Právo

Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek ve Sněmovně

Článek

Straně vadí také v úterý schválený přestupkový zákon, který zvyšuje sankce za urážku úředníka. „Státní moc se stává vrchností vůči svým občanům,“ prohlásil Kalousek na středeční tiskové konferenci ve Sněmovně.

Následně upozornil na výrok poslance ANO Bronislava Schwarze, který v úterý večer mluvil v pořadu ČT Události komentáře. „Radši obětuju trošku nesvobody, když vím, že budu mít pořádek,“ citoval Kalousek Schwarze.

Poslanec z hnutí Andreje Babiše podle Kalouska svými slovy srozumitelnou zkratkou sdělil, co strany vládní koalice sledují. „Omezení demokracie a zavedení nových pořádků,“ zdůraznil exministr financí.

Novela je na Seznamu nesvobody

Topka zařadila novelu shromažďovacího zákona i novelu přestupkového zákona na svůj Seznam nesvobody a co nejdříve chce připravit návrhy novel, které by normy zrušily.

Na seznamu jsou kromě toho například kontrolní hlášení, cenzura internetu či prolomení domovní svobody. [celá zpráva]

Anketa

Jste pro zákon, který umožní policistům rozpustit demonstraci?
Ano
19,5 %
Ne
80,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 3192 čtenářů.

Související téma:

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek

Reklama

Výběr článků

Načítám