Hlavní obsah

Řecký salát

Novinky, Pavel Verner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Odpor francouzských politiků k americkému řešení iráckého problému už zasáhl jídelnu amerických zákonodárců, kde oblíbené french fries (francouzské brambůrky) byly ve Sněmovně reprezentantů přejmenovány na brambůrky svobody.

Článek

Nejsem si jistý, do jaké míry taková jízlivost zasáhne národní hrdost galského kohouta, když se jedná o pochoutku prokazatelně vynalezenou v Belgii a konzumovanou ponejvíce v Americe. Doufám jen, že podobná pomstychtivost neujme se u evropských spojenců USA, třeba v Praze. To bychom se pak mohli dočkat toho, jak oblíbený francouzský polibek alias francouzák jest oficiálně přejmenován na polibek svobody, francouzský klíč na klíč svobody či francouzské hole na berle svobody. Ale co když to v USA u protifrancouzské nevraživosti neskončí?

Šéf řecké diplomacie Jorgos Papandreu totiž nejen, že vyjádřil odpor své země k chystanému válčení v Iráku, on je vlastně i proti zbrojním inspekcím, když ve Štrasburku prohlásil, že "inspekce nemohou pokračovat věčně". Takový řecký deštník otevřený nad Saddámem bude asi vystaven tvrdému americkému krupobití, a myslím, že dokonce právem. Jen by tím neměly trpět nevinné věci. Přesto buďme při cestě do USA připraveni, že když v restauraci na jídelníčku objevíme náhodou salát svobody, půjde o rajčata a okurky sypané slaným sýrem čili řecký salát.

PRÁVO 13. března

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám