Hlavní obsah

Debata o omezení Babišova střetu zájmů se zvrhla v exhibici poslanců

Novinky, Barbora Zpěváčková
Praha
Aktualizováno

Ve středu poslanci řešili omezení střetu zájmů ministra financí Andreje Babiše (ANO), po chvíli se ale debata změnila v exhibici poslanců. Emotivní výstupy předvedli zejména šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek a předseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Babiš v sále při jednání nebyl.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jaroslav Faltýnek na jednání Poslanecké sněmovny

Článek

Kalousek Babiše obvinil, že zneužívá politickou sílu, aby legálně kradl. „Babiš tuneluje v zájmu Agrofertu! A kdo to nevidí, škodí zájmům ČR. Vaše hnutí posvětilo korupci na zákon. Stvořili jste systém, kdy je korupce legální,“ prohlásil Kalousek.

„Je dobře, že česká veřejnost nebere jeho (Kalouskovy) výkřiky vážně. Je dobře, že naše veřejnost ví, kdo jste, a co jste pro naši zemi udělal,“ kontroval vzápětí Faltýnek.

„Co po vás zůstalo? Padáky a mrtvoly!” rozohnil se Faltýnek směrem ke Kalouskovi.

Řídící schůze Jan Hamáček (ČSSD) poté politiky klidnil, aby se vrátili zpátky k podstatě zákona.

Debata byla ze začátku věcná

V úvodu to přitom vypadalo, že diskuze bude věcná. „Je to lex Babiš, je to na hraně ústavnosti, nekoncepční,“ kritizoval Faltýnek pozměňovací návrhy poslanců Jana Chvojky (ČSSD) a Martina Plíška z opoziční TOP 09, které by Babiše omezily.

„Pozměňovací návrhy Chvojky a Plíška mají zabránit účasti ve veřejném životě někomu, kdo vybudoval úspěšné firmy,“ hájil Faltýnek svého šéfa. Návrhy podle něj říkají, že si tradiční politické strany nepřejí úspěšně podnikatele v politice.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Místopředseda vlády Andrej Babiš po schůzce z ministrem vnitra Milanem Chovanecem a prezidentem Milošem Zemanem

O porušení ústavy mluvil ve středu odpoledne i sám Babiš. „Je to další zákon namířený proti mé osobě. Já si počkám na finální verzi, jak se to schválí. Potom se poradím, jestli to není protiústavní, jestli mi to neupírá právo něco vlastnit,“ řekl novinářům.

„Nic nebrání hnutí ANO, aby se obrátilo na Ústavní soud,” opáčil při debatě Plíšek. Babišův střet zájmů je podle něj kolosální. „Ministr financí má exkluzivní informace. Je nepřijatelné, aby byly jeho firmy zároveň příjemci veřejných peněz,” uvedl Plíšek.

Poslanec Michal Kučera z topky se přidal s tím, že zákon není namířený proti Babišovi. „Ten zákon se bude vztahovat na jakékoliv budoucí ministry,“ zdůraznil Kučera.

Přijde Babiš o média?

Sociální demokrat Chvojka navrhuje, aby člen vlády, který se nevzdá své firmy, v níž má 40 a víceprocentní podíl, přišel o dotace, subvence a podporu z veřejných rozpočtů. Nemohl by také hlasovat v orgánech firmy.

Pokud by Babiš seděl i v příští vládě, musel by se vzdát ovládání holdingu Agrofert a nemohl by vlastnit média. Nyní mu patří Mf Dnes, Lidové noviny, rádio Impuls či hudební stanice Óčko.

Plíšek zase navrhuje, aby z veřejných zakázek byly vyloučeny firmy, v nichž má nějaký člen vlády alespoň 25 procentní podíl. Zároveň chce takovým firmám zakázat pobírat i nenárokové dotace a investiční pobídky.

Sněmovna novelu poslala do dalšího čtení. O pozměňovacích návrzích se bude hlasovat ve třetím čtení až na další schůzi.

Reklama

Výběr článků

Načítám