Hlavní obsah

Syková rezignovala na funkci ve vládní radě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Vědkyně Eva Syková rezignovala na funkci první místopředsedkyně v Radě vlády pro výzkum, vývoj a inovace. Ve středu to řekla v ČRo. Ke složení funkce ji vyzval i premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Syková je však přesvědčena, že se ničeho nezákonného nedopustila.

Foto: Milan Malíček, Právo

Profesorka Eva Syková

Článek

Dopoledne už Sykovou z čela Ústavu experimentální medicíny odvolal předseda Akademie věd Jiří Drahoš.

Média v posledních dnech přinesla informaci, že vědecký tým Sykové, který v motolské nemocnici provádí experimentální léčbu amyotrofické laterální sklerózy, si nechával od svých pacientů za terapii kmenovými buňkami vyplácet 150 tisíc korun. Účast na klinické studii je přitom ze zákona bezplatná. Syková prohlásila, že žádný pacient za svou účast v klinické studii neplatil.

Syková: Kde ale brát peníze?

"Stát ovšem nikdy neřekl, kde se mají finanční prostředky na takovou studii sehnat. Kdyby totiž nešlo o nemoc s tak vážným průběhem, tak bychom nikdy nezkoušeli postup urychlit, a zde jsme neměli jinou možnost než sehnat finance na realizaci studie," popsala.

Ty se nejprve získaly pro několik málo pacientů motolské nemocnice z jejího interního grantu. Také soukromá firma Bionova platila podle Sykové některé pacienty, ale neměla na celou rozsáhlou klinickou studii peníze. Podmínkou projektu Evropské unie prý bylo, aby v něm působila výzkumná instituce ve spolupráci s podnikatelskou sférou. Bionova kultivuje pro motolskou léčbu kmenové buňky. Ústav Sykové v ní drží podíl 43 procent.

Nadace (Buněčná terapie) se podle Sykové nikdy na žádného pacienta neobrátila, vždy pacienti přišli do nadace a vyžadovali, aby se mohli podílet na úhradě léčby, tvrdí. Dostávala i dary, také rodina Sykové darovala na léčbu 300 000 korun.

"My jsme ve spolku nebyli motivováni ničím jiným než těm pacientům pomoct, aby dostali terapii, kterou vehementně vyžadovali," řekla Syková.

Podle ní existuje dostatek vědeckých podkladů ve více než deseti klinických studiích publikovaných v prestižních vědeckých časopisech. A většina z nich ukazuje na pozitivní efekt léčby a její bezpečnost. Neurolog z Masarykovy univerzity Martin Bareš však ČT řekl, že neexistují žádné studie, které by prokazovaly bezpečnost a účinnost této léčby.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám