Hlavní obsah

Poplatky za vynětí pozemku z půdního fondu se změní, Zeman podepsal novelu

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prezident Miloš Zeman ve středu podepsal trojici zákonů. Jde o normu o trestní odpovědnosti právnických osob, novelu o ochraně zemědělského půdního fondu a novelu o Státním pozemkovém úřadu. Informoval o tom mluvčí Hradu Jiří Ovčáček.

Foto: Petr Horník, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

Zákon o trestní odpovědnosti právnických osob počítá s tím, že firmy budou moci být stíhány za konkrétní trestné činy, jejichž výčet se proti minulosti rozšiřuje. Novinkou je například možnost stíhání za pomluvu. [celá zpráva]

Společnost se nicméně bude moci zprostit trestní odpovědnosti, pokud prokáže, že vynaložila veškeré možné úsilí, aby zabránila spáchání protiprávního jednání. Jednalo by se například o to, že firma měla etický nebo protikorupční kodex.

Druhou podepsanou normou je novela o ochraně půdního fondu. Za vynětí půdy pro rodinné domy se budou platit nižší poplatky. Ty budou určovány podle bonity půdy. Nejvyšší částka bude 180 korun za metr čtvereční.

Související téma:

Foto: Archiv TV Prima

Prezident Miloš Zeman při rozhovoru

Zeman podepsal rovněž novelu o Státním pozemkovém úřadu, která  by měla omezit vydávání zemědělské půdy státu. Novela má pozemkovému úřadu například umožnit hospodařit s pozemky, které bude potřebovat k pozemkovým úpravám nebo ke stavbě dálnic a přehrad.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám