Hlavní obsah

Bývalý ostravský radní Pfleger kvůli obžalobě odchází i ze zastupitelstva

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Na svůj mandát v komunální politice se rozhodl zcela rezignovat ostravský zastupitel a bývalý radní David Pfleger, zvolený za hnutí ANO. Důvodem je obžaloba pro přečin podvodu, která byla vůči němu vznesena.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

David Pfleger

Článek

Politik už na sklonku uplynulého roku rezignoval na členství v městské radě a odstoupil také z funkce místopředsedy krajské organizace hnutí ANO. Nyní se z politiky stahuje úplně a oznámil svou rezignaci na mandát zastupitele, přestože dříve tvrdil, že se ničeho nezákonného nedopustil.

Okresní soud v Ostravě by se případem měl zabývat v červenci.

Policie případ nijak nekomentovala. Pfleger ale přiznal, že obvinění se týká bytu, který pomáhal vybavovat jeho majiteli. Ten později policii řekl, že za byt zaplatil více, než měl. „Po dlouhé době si vzpomněl, že byl uveden v omyl, a podal trestní oznámení. Já chci zdůraznit své přesvědčení, že jsem se nedopustil žádného trestného jednání a domnívám se, že tato skutečnost bude v následujících dnech potvrzena,“ řekl na konci minulého roku, kdy ho policie začala vyšetřovat.

Na svém tvrzení trvá i dnes. „K vzdání se mandátu zastupitele i členství v hnutí ANO jsem se rozhodl plně v souladu s etickým kodexem hnutí, a to hlavně proto, abych neoslaboval pozici svých kolegů ve vedení města Ostravy a důvěryhodnost celého hnutí,“ sdělil v úterý Pfleger.

Primátor rozhodnutí ocenil

Primátor města Tomáš Macura a Pflegerův stranický kolega tvrdí, že Pflegerův postoj oceňuje.

„Nepřísluší mi se vyjadřovat k záležitosti, kvůli které byl David obžalován, jakkoliv bych mu přál, aby dokázal své jméno v plném rozsahu očistit. Rozhodně však chci ocenit chlapský způsob, jakým se dokázal k celé věci postavit. Rezignací na mandát zastupitele přes přesvědčení o své nevině potvrzuje jeden z principů hnutí ANO, a to, že na politiky je zcela namístě klást přísnější morální kritéria,“ komentoval v úterý situaci po převzetí Pflegerovy rezignace Macura.

Na uvolněný mandát v zastupitelstvu města Ostravy po rezignaci Pflegra nastoupí náhradnice z kandidátní listiny hnutí ANO 2011 Zuzana Ožanová.

Radnici v Ostravě řídí koalice vítězného hnutí ANO spolu s hnutím Ostravak, lidovci a ODS. Po volbách se na spolupráci dohodlo hnutí ANO s KDU-ČSL a sociálními demokraty, tato koalice se ale loni v listopadu rozpadla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám