Hlavní obsah

Konvoj amerických vojáků mířící do Pobaltí opustil Česko

Konvoj amerických vojáků, kteří míří na pobaltské cvičení Saber Strike, opustil v pondělí krátce před 17.00 území České republiky, sdělila Jolana Fedorková z tiskového oddělení generálního štábu české armády. Konvoj čítá asi 420 vojáků a 225 kusů vojenské techniky. Do Polska se přesouval rozdělený na deset částí.

Foto: Pavel Němeček, ČTK

Americký vojenský konvoj opustil v pondělí české území.

Článek

Do České republiky dorazil konvoj v pátek. Noc na sobotu strávili vojáci v kasárnách v Praze-Ruzyni, další dvě noci pobyli v kasárnách v jihomoravském Vyškově a Přáslavicích v Olomouckém kraji. Do Vyškova přijel vojáky v sobotu pozdravit premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), který zdůraznil, že je potřeba prohloubit spolupráci spojenců.

V neděli tam američtí vojáci spolu s českými kolegy absolvovali simulační cvičení, ve kterém si mohli vyzkoušet trenažér bojových vozidel české armády. Vojenskou techniku si zájemci mohli ve Vyškově prohlédnout v neděli odpoledne na dni otevřených dveří, přišlo jich tam asi 2000.

Loni Českem projížděly dva podobné konvoje americké armády. Velkou pozornost vzbudil především první z nich. Ozvalo se mnoho kritických hlasů, nakonec ale vojáky vítaly tisíce příznivců.

Reklama

Výběr článků

Načítám