Hlavní obsah

Někteří lidé berou i 20 tablet denně, léky se v ČR plýtvá

Právo, Václav Pergl

Češi obecně spolykají hodně medikamentů, a přesto jim jich ještě hodně zůstane doma. Ročně vyhodí léky zhruba za dvě miliardy korun. „Hodně by se dalo ušetřit,“ řekl Právu ředitel Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) Zdeněk Blahuta. Lékaři upozorňují, že někteří lidé berou každý den mnoho léků, z nichž některé mohou být v kontraindikaci s jinými.

Článek

Z uvedených dvou miliard léky za jednu miliardu pacienti vrátí do lékáren, za 360 miliónů korun je vyhodí do popelnic nebo spláchnou do kanalizace, doma skladují léky za více než 350 miliónů, často po lhůtě použitelnosti a do ordinace lékařů, většinou praktických, vrátí léky za 170 miliónů korun.

„Jsou to velké sumy a lidé by měli více uvažovat o tom, že každý lék něco stojí, a když ho lékař předepíše pacientovi, měli by ho využívat,“ dodal Blahuta.

Z dvoumiliardové částky vyhozených léků tvoří zhruba polovinu léky na recept, které pacient dostane od lékaře na svoji chorobu. Druhou polovinu, tedy také asi za miliardu, představují přípravky, které si lidé koupí sami. Přitom ročně se v Česku spotřebuje léků na recept zhruba za 70 miliard.

Čeští pacienti ve srovnání s okolními státy spotřebovávají léků skutečně hodně. „Na interních odděleních nemocnic se setkáváme s pacienty, kteří berou 20 až 30 tablet denně,“ řekl předseda Purkyňovy lékařské společnosti profesor Štěpán Svačina.

Mnoho léků může škodit

Většinou mají léky od svého praktického lékaře a také od několika specialistů, k nimž docházejí, a k tomu si ještě přikupují volně dostupné medikamenty. Tím si ale mohou škodit.

„Už užívání šesti až osmi léků denně může být pro organismus kontraproduktivní,“ sdělila docentka Milada Emmerová, exministryně zdravotnictví a senátorka. Už před lety se snažila v osvětových kampaních přimět lékaře, ale i pacienty, aby předepisovali a užívali léků méně. Profesor Svačina jí dal za pravdu a potvrdil, že „méně je někdy více“.

Program pohlídá kontraindikace

Podle Blahuty by pacienti měli číst příbalové letáky k lékům, protože mnohé, které užívají a mají je od různých lékařů, mohou být v kontraindikaci. O všech užívaných lécích by měli informovat svého praktického doktora, který by měl být jakýmsi koordinátorem množství užívaných medikamentů pacientem.

Dosud se lékař nemůže podívat, jaké léky pacient užívá, a pokud mu to sám nesdělí, může mu předepsat i lék, který ve spojení s užívanými léky může uškodit.

Lékový ústav v rámci elektronického předepisování léků buduje systém aktivního nahlížení do dat pacienta i jeho ošetřujícího lékaře či vydávajícího lékárníka. To by mohlo v budoucnu zabránit zbytečnému nadužívání léků.

Anketa

Kolik tablet denně pravidelně užíváte?
žádnou
37,3 %
jednu
13,1 %
dvě až tři
16,4 %
více než tři
33,2 %
Celkem hlasovalo 5055 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám