Hlavní obsah

V té Sněmovně nemůžu ztrácet čas, řekl Babiš

– Praha • Aktualizováno
Novinky, zpe

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) se čím dál častěji stává terčem kritiky kvůli haprující docházce ve Sněmovně. Opozici vadí, že nechodí na interpelace, v pátek dolní komora kvůli ministrově neúčasti dokonce po hodině přerušila jednání. Babiš den předtím prohlásil, že ve Sněmovně je to ztráta času. Předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura Babišovi oponuje tím, že nejsme ve firmě, kde rozhoduje šéf. Místopředseda Sněmovny Petr Gazdík zase Babišova slova označil za urážku Sněmovny.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) ve Sněmovně

Článek

„Jsem kritizován za interpelace, ale důležitější je, že předkládám zákony. Já jsem ze všech ministrů předložil nejvíce zákonů, čtvrtinu. Moje práce je ministr. Na interpelace odpovídám. Skutečně v té Sněmovně nemůžu ztrácet čas, protože mám plno jiné práce. Nemám pocit, že bych se flákal,“ hájil se ve čtvrtek v Senátu Babiš.

Na připomínku, že vláda je podle ústavy odpovědná Sněmovně, s úsměvem odvětil, že to ví.

Vzápětí zopakoval, že dolní komora má špatný jednací řád, za příklad dává ten německý. „Kdybychom ho měli, tak se řekne, že například o elektronické evidenci debatujeme dvacet hodin, z toho by dostala podle výsledků voleb každá strana  nějaký podíl. To, že mluvil (Miroslav) Kalousek čtyři hodiny o skladu ve Vrběticích, není projev demokracie,“ vrátil se Babiš k opozičním obstrukcím. [celá zpráva]

Babišovi vadí návrhy opozice na změnu programu

Jako další příklad uvedl úterní schvalování programu schůze. Poslanci měli na pořadu prezidentem vetovaný školský zákon. Opozice však předkládala různé návrhy a k jednání o novele z pera ministerstva školství se tak Sněmovna dostala po hodině a půl.

„Čekal jsem hodinu a půl a poslouchal jsem opoziční poslance, kteří stále navrhovali nějaké věci, přitom dobře věděli, že je to nereálné. Takže jsem tam seděl hodinu a půl a potom jsem musel letět do Bruselu. Pro mě to byla ztráta času,“ prohlásil šéf státní kasy.

Stanjura: Nejsme ve firmě

Předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura však připomněl, že i minulé volební období trvaly diskuse k programu jednání dlouho. „A to byly dvě tři hodiny, když (Bohuslav) Sobotka nebo (Lubomír) Zaorálek takhle navrhovali změny pořadu schůze. Opoziční poslanci mají právo dát své návrhy,“ míní Stanjura.

„Nejsme ve firmě, aby přišel šéf a řekl, co máme dělat, a my se podle toho řídili,“ dodal.

Související témata:

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr financí Andrej Babiš (ANO)

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek

Foto: ČTK

Zbyněk Stanjura

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek (ČSSD).

Babišovo vyjádření se nelíbí ani místopředsedovi Sněmovny Gazdíkovi. „To je obrovská urážka Sněmovny. Pan Babiš je vedle. Ve Sněmovně se má vést institucionalizovaná diskuse, není to továrna na zákony. A pan Babiš nechce diskutovat, chce být tou továrnou,“ řekl Novinkám.

Reklama

Výběr článků

Načítám