Hlavní obsah

Babiš: Jsem z toho otrávený, koalice asi dlouho nevydrží

• Aktualizováno
Novinky, zpe

Ministr financí a šéf hnutí ANO Andrej Babiš po hlasování o protikuřáckém zákonu prohlásil, že z dění ve vládní koalici je „otrávený“. Novinářům v Bruselu ve středu řekl, že premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) lže, když tvrdí, že přijetí vládního zákona zabránili poslanci z jeho hnutí.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr financí Andrej Babiš (ANO)

Článek

„Já už jsem z toho otrávený, a pokud to takhle půjde dál, tak já myslím, že ta koalice asi dlouho nevydrží,” prohlásil vicepremiér.

„Odmítám Babišovy osobní a zcela nepravdivé urážky. Výsledkem postupu ANO je nepřijetí zákona a současně vytvoření napětí ve vládní koalici. ANO by mělo vysvětlit, proč tímto způsobem nabourává fungující vládu,” reagoval na Babišova slova Sobotka.

Šéf lidovců a vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) na dotaz Novinek, zda má koalice ještě smysl, odpověděl: „To záleží na hnutí ANO. My z koalice neodcházíme.“

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) si do Babiše rýpl s tím, že jestli chce postavit novou vládu s podporou KSČM, měl by to říct rovnou. „Pokud AB hledá důvody, jak rozbít vládu a postavit jinou (s KSČM a kdovíkým), ať to řekne na rovinu!”

Poslední koaliční roztržku způsobilo středeční hlasování o novele zákona o ochraně zdraví, který by zakázal kouření v restauracích. Šestnáct členů hnutí ANO se totiž zdrželo hlasování a 15 jich bylo proti. Sněmovna poté vládní návrh smetla ze stolu, chybělo osm hlasů.

Podle lidovců hnutí ANO porušilo koaliční smlouvu a chtějí svolání koaliční rady. „V budoucnu nehodlám čekat na další selhání tohoto hnutí v komunikaci a odmítám riskovat podobné diletantské, nepochopitelné a nefér jednání,“ řekl Jiří Mihola, předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL.

Babiš viní partnery z podrazu

Babiš už odpoledne obvinil koaliční partnery ze „socansko-lidoveckého“ podrazu kvůli tomu, že v rámci hlasování zvedli ruku pro pozměňovací návrh Marka Bendy (ODS), který by umožnil vznik takzvaných kuřáren. Pro tento návrh však hlasovalo i osm členů ANO včetně šéfa poslanců Jaroslava Faltýnka, jak upozornil ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) na Twitteru. [celá zpráva]

Babiš připomněl, že v pondělí čekají vládu jednání o rozpočtu, kde také mezi stranami panují velké rozpory.

Sobotka: Přijetí zabránili poslanci ANO

Postup babišovců v hlasování o protikuřáckém zákonu rozčílil jak ČSSD, tak lidovce. Hnutí ANO osočili z porušení koaliční smlouvy. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) mluvil o tabákové lobby.

„Poslanci ANO svým hlasováním záměrně zabránili přijetí vládního návrhu protikuřáckého zákona. Díky nim zůstane ČR kuřáckým skanzenem. Je to ostuda. Nahráli tím tabákové lobby a poškodili zájem občanů. Přitom ministři ANO pro zákon ve vládě hlasovali,” řekl Sobotka. [celá zpráva]

I on připomněl, že ANO pro návrh nehlasovalo, protože jej prý znehodnotil návrh poslanec Bendy.  "Pro přijetí tohoto návrhu, který Babišovi údajně tolik vadí, ale hlasovalo osm poslanců ANO, včetně předsedy poslaneckého klubu Jaroslava Faltýnka. Nikdo z nich své hlasování nezpochybnil."

Anketa

Vydrží podle vás koalice do konce roku?
ne, skončí během pár týdnů
9,8 %
skončí během pár měsíců
17,7 %
vydrží ještě dlouho
72,5 %
Celkem hlasovalo 2184 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám