Hlavní obsah

Bakala by měl přijít o své miliardy, upřesnil Zeman výzvu ke stíhání

– Praha
Právo, Jan Martinek

Nechtěl jsem nechat Zdeňka Bakalu zavřít, jen mu nechat propadnout majetek, vysvětloval prezident Miloš Zeman na středečním jubilejním, dvoustém Žofínském fóru, kam byl pozván jako jediný host, svá dřívější slova, že by uhlobaron měl být stíhán.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman na Žofínském fóru

Článek

„Chtěl bych upřesnit svou výzvu ke stíhání Zdeňka Bakaly. Pokud se prokáže, že se dopustil tunelování, a já předpokládám, že se to prokáže, tak náš trestní zákoník zná také propadnutí majetku. Umíte si představit, jaká by to byla finanční injekce?” dodal prezident.

„Podle zdrojů, které mají povinnost prezidenta informovat, se celkový objem vytunelovaných prostředků ze společnosti New World Resources za panství Zdeňka Bakaly pohybuje mezi sto a sto padesáti miliardami korun,“ upřesnil na  Žofínském fóru.

O Bakalovi hovořil prezident minulý týden před studenty Střední průmyslové školy v Hranicích na Přerovsku. [celá zpráva]

Jde o investice

Prezident na fóru, kterého se pravidelně zúčastňují vrcholoví manažeři velkých firem, mluvil o potřebě zahraničních investic. Při té příležitosti obhajoval i svou návštěvu vojenské přehlídky v Pekingu, za což jej mnozí kritizovali.

„Česká republika se nepřipojila k těm, kteří by byli rádi, abychom se těchto akcí neúčastnili, aby pak trhy a investice, které bychom mohli získat, byly věnovány jiným zahraničním firmám,“ řekl Zeman.

Uvědomil jsem si, jak nebezpečné je moralizování v zahraniční politice
prezident Miloš Zeman

Výsledkem cesty do Pekingu byla podle něj i návštěva čínského prezidenta v Praze. „Při té příležitosti bylo uzavřeno třicet dohod v objemu 225 miliard korun. A i když se mluví o tom, že čínské investice jsou především akvizicemi, tak já vítám i malé, miliardové investice,“ řekl prezident. Připomněl, že například v karlovarském Sokolově Číňané investovali miliardu do rozšíření strojírenské továrny.

Prezident kritizoval také evropské sankce proti Rusku a zánik zbrojařského průmyslu v devadesátých letech. „Bylo to hezké, pacifistické gesto. Zbrojařské firmy na naši počest uspořádaly recepci a pak se vrhly na uvolněné trhy,“ uvedl. „Tehdy jsem si uvědomil, jak nebezpečné je moralizování v zahraniční politice,“ řekl.

Odpůrce islámské migrace

Dotkl se i tématu migrační krize. „Jsem zásadním odpůrcem islámské, mimochodem ilegální, migrace,“ řekl. Je podle něj dobře, že Evropská unie se s Tureckem na řešení krize zřejmě nedohodne. „Jinak bychom místo dvou a půl miliónu migrantů získali do Evropy několik desítek miliónů lidí. Turků, Kurdů a ty dva a půl miliónu migrantů také,“ řekl Zeman.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman

Později zavtipkoval, že by se moravská vína mohla pokusit proniknout na čínský trh. „Ale nedoporučoval bych jim pronikat na muslimský trh. Mohlo by to špatně dopadnout,“ řekl.

Koordinátor přijetí eura do ČNB

Zeman také uvedl, že se chystá na jaře příštího roku jmenovat do bankovní rady ČNB Oldřicha Dědka. „Ten je v současnosti národním koordinátorem pro přijetí eura, takže nemá co dělat,“ zavtipkoval. ČR by měla přijmout euro až poté, co Řecko vystoupí z eurozóny, doplnil.

Související témata:

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman

Foto: Jan Handrejch, Právo

Zdeněk Bakala

Velká Británie se podle něj v červnovém referendu nevysloví pro vystoupení z EU. „Pokud se tak stane, Skotsko vypíše referendum o nezávislosti, bude úspěšné, hned podá členskou přihlášku do EU a Velká Británie už nebude velká,“ řekl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám