Hlavní obsah

Poslanci přehlasovali Zemana. Maturita z matematiky a poslední rok školky budou povinné

– Praha • Aktualizováno
Novinky, Barbora Zpěváčková

Od příštího roku budou muset předškolní děti povinně absolvovat poslední rok mateřské školy. Ve stejném roce se sjednotí přijímací zkoušky na střední školy. O čtyři roky později budou muset první středoškoláci povinně maturovat z matematiky. Poslanci v úterý přehlasovali veto prezidenta Miloše Zemana a po více než dvouhodinové diskusi znovu schválili novelu školského zákona. Pro bylo 106 zákonodárců, proti 64. K přehlasování bylo potřeba 101 hlasů.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Ministryně školství Kateřina Valachová na schůzi Sněmovny

Článek

Zeman novelu vetoval začátkem května na základě doporučujícího dopisu Svazu měst a obcí České republiky. Vadila mu například možnost, aby byly do mateřských škol přijímány i dvouleté děti.

„Nemluvíme o povinnosti, dáváme lidem možnost, že své dítě mohou dát do mateřské školy již od dvou let,” hájila v úterý návrh poslankyně Vlasta Bohdalová (ČSSD).

„Nejsem příznivcem povinného roku v mateřské školce. Ale prosadili jsme možnost domácího vzdělávání s jednoduchým vyřízením, vznikne ucelený systém,“ sdělil předseda lidoveckých poslanců Jiří Mihola.

„Věřím, že novelu zákona podpoříte a že věříte ve mě, že jsem schopná zavést řadu opatření do praxe,“ promluvila k poslancům na plénu ministryně školství Kateřina Valachová.

Studentům vzkázala, že se nemusí maturity obávat. „Chtěla bych uklidnit maturanty. Povinná maturita z matematiky se netýká zdravotnických škol, učňovských oborů, sociálních oborů. Není na místě se bát,“ prohlásila Valachová.

Její návrh nakonec podrželi koaliční poslanci ČSSD, ANO a KDU-ČSL. Pro zvedlo ruku 106 zákonodárců ze 176 přítomných. K přehlasování bylo potřeba 101 hlasů. Kdo jak hlasoval, si můžete prohlédnout zde.

Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček Novinkám sdělil, že Zeman rozhodnutí poslanců respektuje. „Uchovává si ale důvody, které ho vedly k vetování normy,“ dodal mluvčí.

Prezident udělal správně, zní z ODS

Proti byla ale většina opozice, která se nezvykle přiklonila k prezidentovi. „Málokdy souhlasíme s Milošem Zemanem, ale prezident udělal správně. Novela školského zákona je zbytečná. Ty kroky jsou pro naše žáky škodlivé. Je to opět zásah do školského systému, který nic nepřináší,“ kritizoval ještě před schůzí Sněmovny šéf ODS Petr Fiala. Ministerstvo školství by podle něj udělalo mnohem lépe, kdyby nechalo školám chvíli klidu.

Podobně mluvil i lídr TOP 09 Miroslav Kalousek. „Navzdory našemu jednoznačnému vztahu k panu prezidentovi my tento zákon nepodpoříme,” řekl.

Školský zákon se nelíbí ani poslancům Úsvitu. Předseda klubu Marek Černoch si myslí, že české školství není na změny připraveno. Pro ale nakonec zvedli ruku dva poslanci hnutí.

Výběr článků

Načítám