Hlavní obsah

Zeman vetoval novelu školského zákona

• Aktualizováno
Novinky, ČTK, jas, fš

Prezident Miloš Zeman vetoval novelu školského zákona. Podle mluvčího Hradu Jiřího Ovčáčka tak učinil Zeman na základě doporučujícího dopisu Svazu měst a obcí České republiky. Veto bude moci Sněmovna přehlasovat 101 a více hlasy.

Foto: Petr Horník, Právo

Prezident republiky Miloš Zeman

Článek

Zeman poslal šéfovi Sněmovny Janu Hamáčkovi (ČSSD) dopis, v němž doporučuje novelu neschválit.

Argumentuje mimo jiné zavedením spádových obvodů mateřských škol a nesouhlasí ani s možností, aby byly do mateřských škol přijímány i dvouleté děti. „Byť se jedná o čtyři roky vzdálený termín, toto opatření bude znamenat vysokou finanční zátěž zřizovatelů,” uvedl prezident. Zopakoval rovněž svůj nesouhlas s inkluzí s tím, že její zavedení považuje za předčasné.

„Navrhuji, aby Poslanecká sněmovna vrácený zákon neschválila a umožnila tak, aby po širší diskusi byl školský zákon upraven tak, že bude zajišťovat rozvoj vzdělání takovým způsobem, jenž bude založen na reálných základech,” uzavřel prezident.

Valachová je zklamaná

„Prezident vetoval povinné přijímací zkoušky na střední školy, maturitu z matematiky a záruku míst pro děti v mateřských školách. Samozřejmě, že nejsem ráda,” uvedla v reakci ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD)

Tímto krokem se rodičům opět nepomůže a to ani ve slaďování rodinného a profesního života
Kateřina Valachová, ministryně školství

Podle ní řada obcí v minulosti zcela rezignovala na to zajistit rodičům místa pro jejich děti.

Valachová připomněla, že k zajištění dostatečného počtu míst mohou obcím pomoci národní i evropské dotace určené na rozšiřování kapacit mateřských i základních škol. „Poprvé koordinujeme programy a vyhlašujeme nové (doposud chybějící) pro rok příští," uvedla ministryně.

„Tímto krokem se rodičům opět nepomůže, a to ani ve slaďování rodinného a profesního života,” dodala s tím, že „důvody pro odmítnutí garance míst neexistují”. „Jsem zklamaná i za rodiče,” uzavřela ministryně.

Maturita z matematiky i jednotné přijímačky

Novela školského zákona zavádí povinnou maturitu z matematiky i jednotné přijímací zkoušky na střední školy. Zavádí rovněž povinný poslední rok v mateřské škole.

Povinná maturita z matematiky by se po mnoha letech odkladů měla stát realitou od školního roku 2020/2021. Již od příštího roku by měly být zavedeny jednotné přijímací zkoušky na střední školy.

Související témata:

Foto: Archiv TV Prima

Prezident Miloš Zeman při rozhovoru

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáček (ČSSD)

Od stejného termínu má být povinný i poslední rok ve školce a od roku 2020 by nárok na místo měly mít i dvouleté děti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám