Hlavní obsah

Do Senátu míří hlavně lékaři, praxe ale rušit nebudou

Právo, Karolina Brožová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Už dnes je mezi 81 senátory desítka lékařů a hlásí se noví. Na dosud neuzavřených kandidátních listinách pro říjnové volby jsou právě lékaři ze všech profesí zastoupeni nejpočetněji. Právo jich napočítalo dvacet.

Foto: Jana Bendová, Právo

Ilustrační foto

Článek

Lékaři kandidují do Senátu ve více než polovině z 27 obvodů, v nichž se volby konají. Své praxe si i v případě vítězství chtějí nechat. Například na Mostecku obhajuje senátní křeslo za hnutí Severočeši.cz dětská lékařka v oboru neurologie Alena Dernerová. Podle ní lze práci lékaře a senátora skloubit, sama je toho důkazem.

„Jsem privátní lékařka, v době zasedání Senátu ordinační hodiny buď zruším, nebo mě zastupuje kolegyně,“ řekla Právu.

Souboje bílých plášťů

Že se do horní komory žene mnoho jejích kolegů, ji spíše těší. „Lékaři, když se dostanou do zdravotního výboru Senátu, jsou schopni ovlivňovat vznik zákonů, mohou poopravovat chyby, které vznikly ve Sněmovně,“ dodala.

Čtyři lékaře vysílá do boje o křesla v Senátu sociální demokracie. Post bude v Brně obhajovat onkolog Jan Žaloudík, který je i poradcem premiéra Bohuslava Sobotky.

V Pardubicích se o hlasy voličů přihlásí tamní radní a chirurg Vladimír Ninger, v Praze 11 onkoložka Miroslava Skovajsová. Ta se utká o hlasy voličů například s exministryní spravedlnosti Helenou Válkovou (ANO).

„Rozhodla jsem se přijmout nabízenou kandidaturu zejména proto, že bych chtěla pokračovat v celoživotní ‚politické‘ práci na poli prevence. Domnívám se totiž, že některé cíle, kterých zatím nebylo dosaženo, by se ze senátní lavice mohly lépe prosazovat,“ řekla Právu Skovajsová.

Chtěla by v případě úspěchu spojovat profesi a Senát: „Jsem si jistá, že v politice mají pracovat lidé, kteří se současně pohybují v reálném světě – vědí, jak skutečně život běží. Budu prakticky fungovat stejně jako dosud, jen změním strukturu svých činností.“

Dál se chce starat o ženské zdraví či preventivní programy pro muže a ženy. Přála by si, aby česká politika byla méně testosteronová, vlídnější a srozumitelnější.

Preventivní péče v praxi

V Českém Krumlově jde do boje o Senát primář zdejší interny Jindřich Florián. Ten se chce v Senátu zabývat i drogovou problematikou. „Pokládám za jedinou efektivní prevenci závislostí, a to všeho druhu, práci s dětmi a mládeží. Ne navyšovat počet přednášek, ale přivést děti ke sportu. Umožnit jim realizovat se ve fyzické aktivitě, nechat je zakusit radost z úspěchu. Kdo sportuje, nebude si ničit tělo drogou,“ uvádí na svých stránkách.

Hnutí ANO v počtu lékařů kandidátů soc. demokracii dokonce předběhlo. Ve Frýdku-Místku nasadilo urologa Ivo Raška, v Mělníku praktického lékaře Igora Karena (půjde proti poslanci za ČSSD Stanislavu Humlovi a senátorce ODS Veronice Vrecionové).

„Je nutné dělat vše, aby v centru pozornosti zdravotnictví nebyly peníze, ale nemocný člověk.“
Vítězslav Maláč

Chirurg a ředitel Slezské nemocnice Ladislav Václavec se bude snažit za babišovce oslovit voliče na Bruntálsku, kde se ­utká s chirurgem Vítězslavem Maláčem (KDU-ČSL), poslancem ČSSD Ladislavem Velebným a bývalým automobilovým závodníkem Jiřím Žákem, který kandiduje za ODS.

Lidovecký kandidát se uchází o křeslo senátora již podruhé, ale v roce 2010 prohrál s tehdejším soc. dem. Jaroslavem Palasem.

Maláč chce zejména snížit tlak pojišťoven na lékaře. „Je nutné dělat vše, aby v centru pozornosti zdravotnictví nebyly peníze, ale nemocný člověk. Je zapotřebí, aby k pacientovi bylo přistupováno jako k jednotlivci s individuálními potřebami,“ napsal Maláč na Facebooku.

Milan Brázdil, poslanec a lékař Letecké záchranné služby bude hájit barvy ANO v Olomouci, kde se utká s primářem novorozeneckého oddělení Lumírem Kantorou za KDU-ČSL.

„Stejně jako nikdy neodmítnu pomoc každému jednotlivému občanovi, není mi lhostejná ani budoucnost celého našeho regionu. Proto jsem se rozhodl kandidovat na senátora za Olomoucko,“ vysvětlil Brázdil.

Nízké platy ve zdravotnictví

V Jihlavě bude hlasy voličů shánět zase ortoped Zdeněk Faltus a v Kutné Hoře Julius Špičák, gastroenterolog z pražské nemocnice IKEM.

ODS vyšle také lékaře – urologa Jiřího Brdlíka do boje o horní komoru na Karlovarsku, dětského chirurga Jiřího Ventrubu v Brně, primáře gynekologicko-porodnického oddělení boskovické nemocnice Jana Machače na Blanensku a vojenského lékaře Marcela Hájka v Plzni. Ten se netají svou kritikou současného zdravotnictví.

„Naše zdravotníky náš stát trvale odmítá zaplatit, na platy ve zdravotnictví se v ČR vynakládá jedna z nejnižších částek v Evropě a naše sestry a lékaři už toho mají tak akorát dost,“ napsal na Facebooku.

Lékaře mezi kandidáty má i TOP 09. V Praze 10 to je chirurg Jiří Holubář.

„Chci se osobně připojit k zastavení pomalé a skryté eroze naší demokracie,“ vysvětlil. Holubář pečuje o nemocné v centru Paraple, domově seniorů Rektorská a LDN židovské obce Hagibor. V Senátu se chce zaměřit na dostupnost péče a její kvalitu v domovech pro seniory a LDN.

Související témata:

Foto: Jan Handrejch, Právo

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministryně spravedlnosti Helena Válková

Foto: Novinky

Stanislav Huml

Foto: Poslanecká sněmovna ČR, Novinky

Ladislav Velebný

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Vrtulník společnosti DSA

V Plzni se o hlasy voličů za TOP 09 přihlásí primář novorozeneckého oddělení Jiří Dort a v Berouně má TOP 09 společného kandidáta se Starosty, přednostu kliniky ortopedie Tomáše Trče.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám