Hlavní obsah

Posselt míří do Prahy, Herman do Bavorska

Právo, vpl, KOV

Na plné obrátky se o víkendu rozběhne česko-bavorský dialog. Zatímco bavorský premiér Horst Seehofer (CSU) a Bernd Posselt, předák Sudetoněmeckého landsmanšaftu (SL), zamíří v sobotu do Prahy, česká vláda vyšle poprvé v historii svého zástupce – ministra kultury Daniela Hermana (KDU-ČSL) – na Sudetoněmecké dny v Norimberku.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda Sudetoněmeckého krajanského sdružení Bernd Posselt

Článek

Seehofer se setká s premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD). V rámci oslav 700 let od narození německého císaře a českého krále Karla IV. společně navštíví Karlštejn a jeho historické prostory, které si panovník oblíbil. Ve Valdštejnské zahradě, součásti sídla Senátu, zahájí česko-bavorskou zemskou výstavu Císař Karel IV. 1316–2016.

„Jde o dlouho připravovaný projekt,“ řekl Právu mluvčí vlády Martin Ayrer. Oba premiéři se setkají již pošesté, naposledy spolu jednali v březnu v Mnichově.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL)

Koruna atrakcí

Výstava představí na 170 exponátů z řady uměleckých a uměleckořemeslných oborů a archivních dokumentů, vypůjčených z více než stovky evropských a amerických muzeí, církevních i soukromých sbírek. Zlatým hřebem je koruna, kterou byl Karel IV. v listopadu 1349 korunován v Bonnu římským králem. Ta se vrací do Prahy po 667 letech.

Posselt se do Prahy vydá po vlastní ose. „Přijede na zahájení výstavy,“ potvrdila v pátek Právu Hildegard Schusterová z oddělení SL pro styk s veřejností. Herman promluví ke sněmu SL v sobotu, stejně jako Seehofer a Posselt.

Švábové žádají od ČR omluvu

O tom, že značná část členů SL se nesmířila se změnou stanov, jež znamená vzdání se právního nároku na vlast a na její znovuzískání, svědčí shromáždění švábské krajské organizace landsmanšaftu v bavorském Krumbachu. Skončilo hádkou mezi šéfem kraje Felixem Vogt-Gruberem a jeho náměstkem Edmundem Schieferem, upozornil list Augsburger Allgemeine (AA).

Předseda kritizoval zvýšení členského příspěvku z 20 na 32 eur, kvůli němuž zřejmě někteří členové odejdou. Poté následovala diskuse o loňské změně stanov SL. To odpůrci ostře kritizovali a napadli i to, že jejich předseda Vogt-Gruber hlasoval pro změnu.

Proto Schiefer žádal jeho odstoupení, načež Vogt-Gruber odpověděl, že nikdy nebyl pro změnu a že podle něj nadále platí staré stanovy. Deníku AA pak řekl, „je třeba si sednout a najít řešení pro Benešovy dekrety“. Jiní členové krajské organizace trvali na tom, aby „se český parlament omluvil za poválečný odsun“.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám