Hlavní obsah

Vnitro zřídí speciální centrum proti terorismu

Novinky, zpe
Praha

V rámci ministerstva vnitra by mělo vzniknout nové centrum, které se bude zabývat teroristickými hrozbami. Fungovat by mělo od Nového roku. Ve čtvrtek to na tiskové konferenci o auditu národní bezpečnosti uvedl ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD).

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD)

Článek

„Chtěli bychom vytvořit určité centrum proti teroristickým hrozbám, bude velmi malé, ale efektivní. Za pochodu bude řešit výzvy, které budou přicházet. Bezpečnost není zadarmo, musí se pro ni něco dělat,“ prohlásil Chovanec. Za tři největší hrozby označil sucho, extremismus a migraci.

V rámci nového odboru by mělo pracovat asi třicet specialistů. „Nechci, aby v tom byli integrování policisté a zástupci tajných služeb. Měli by to být metodici a specialisté,“ nastínil ministr. Náklady by se měly pohybovat v řádech jednotek miliónů korun.

Centrum by se například mohlo podílet na přípravě metodiky, jak by měly některé instituce postupovat v případě určité bezpečnostní hrozby. Zaměřit by se mělo na takzvané měkké cíle – místa, kde se shromažďuje velké množství lidí, jako jsou například obchodní domy.

Související témata:

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr vnitra Milan Chovanec při rozhovoru pro deník Právo.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka

„Jsem přesvědčen, že ČR je dobře odolná proti hrozbám, nechci ale opominout žádnou možnost, jak odolnost posílit,“ komentoval premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Reklama

Výběr článků

Načítám